Încrederea rușilor în instituții precum Președinția, Guvernul, Duma de Stat și partidele politice a atins niveluri fără precedent de scăzute, după ce guvernul a adoptat, anul trecut,  nepopulara lege a creșterii vârstei de pensionare, scrie Moscow Times.

Între timp, publicarea de date economice optimiste, la câteva luni după numirea unui nou director al Institului național de statistică, a generat scepticism în condițiile în care inflația lovește buzunarele rușilor de rând, de la începutul anului.

Potivit rezultatelor unui sondaj publicat luni de Levada Center, 52% din persoanele chestionate au delarat că politicienii și înalții responsabili ai Rusiei ascund în continuare sau în mare parte adevărul atunci când descriu situația economică a țării, sistemului de sănătate, pensiile sau lupta împotriva crimei organizate.

Neîncrederea în politicieni a crescut cu 15% în raport cu anul trecut și a atins o majoritate în premieră de opt ani când Levada a pus această întrebare în sondaje.

”Oamenii văd cum nivelul lor de trai scade în timp ce liderii spun că el crește”, a declarat duminică analistul politic Nikolai Petrov, citat de cotidianul economic Vedomosti, într-un comunicat.

Un sociolog al Levada Center a declarat că „frica oamenilor de autorități este moștenită din perioada sovietică. De aceea rușii nu au încredere decât în cei apropiați, familia, prietenii”. Potrivit sondajului Levada, 37% din persoanele interogate au declarat că au încredere în ce spun cei apropiați lor, și nu conducătorii.