Evenimentul Zilei > EVZ Special > Prințul Alb de la Buftea, cunoscut ca Rasputin al Balcanilor
Prințul Alb de la Buftea, cunoscut ca Rasputin al Balcanilor

Prințul Alb de la Buftea, cunoscut ca Rasputin al Balcanilor

Între el și Regina Maria relațiile au fost deosebit de prietenești, în așa măsură încât în epocă a circulat insistent zvonul că principesa Ileana ar fi fost fiica nelegitimă a celor doi.

Om rafinat, cult, manierat, bărbat frumos, cu părul bogat și negru, cu ținută tipic englezească, era supranumit Prințul Alb și Rasputin al Balcanilor.

O întâmplare care atestă notorietatea relaţiei celor doi este relatată de Paul d. Quinlan în cartea „Regele Playboy”:

„Odată, întorcându-se la Pelişor, la Sinaia, la revărsatul zorilor, fiul său Carol al II-lea, a dat peste Știrbey, care tocmai pleca, îl salută: «Bună dimineaţa, doctore!», «De ce-mi spui doctore?» îl întreabă Ştirbey. «Fiindcă la o oră aşa de matinală numai un doctor pleacă de la Pelişor», i-a replicat Carol.

Atunci când Carol a fost proclamat rege, la 7 iunie 1930, Barbu Știrbey a fost nevoit să plece în exil la Paris, unde a stat 10 ani.

Acolo, a fost victima unei tentative de asasinat în urma căreia s-a refăcut cu greu.

Barbu A. Ştirbey, fiul lui Alexandru Ştirbey şi al Mariei Ghika-Comăneşti, s-a născut la 4/17 noiembrie 1872, la Buftea.

Era nepotul lui Barbu Ştirbey, domn al Ţării Româneşti.

A urmat cursurile Liceului Louis le Grand şi ale Facultăţii de Drept din Paris.

S-a căsătorit în 1895 la Geneva cu Nadeja Bibescu, verișoara sa de gradul II, cu care a avut patru fiice: Maria (1896-1990), Nadejda (1897-1994), Eliza (1898-1987) și Ecaterina (1902-1946).

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric