Evenimentul ZileiInternationalPrimul președinte amerindian din America de Sud a cerut azil politic în Mexic

Primul președinte amerindian din America de Sud a cerut azil politic în Mexic

Primul președinte amerindian din America de Sud a cerut azil politic în Mexic
Guvernul mexican a anunțat luni că a decis să-i acorde azil politic fostului președinte bolivian Evo Morales care și-a dat demisia weekendul trecut în urma unor masive proteste de stradă cauzate de o serie de nereguli care au avut loc cu ocazia alegerilor prezidențiale de luna trecută.

Guvernul mexican a declarat duminica aceasta că îi va oferi azil fostului președinte bolivian, dar Morales a solicitat acest lucru doar luni.

„Mexicul a decis să-i acorde azil din motive umanitare. În Bolivia, viața și integritatea corporală a acestuia se află în pericol”, a declarat Ministrul de Externe mexican, Marcelo Ebrard, în cadrul unei  conferințe de presă.

Bolivia se află într-o situație de haos după ce Morales a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale care au avut loc în luna octombrie, acesta fiind cel de al patrulea mandat câștigat de politicianul de origine amerindiană.

În urma publicării rezultatelor alegerilor, opoziția a ieșit în stradă afirmând că au existat grave nereguli în cadrul procesului electoral. Situația a devenit din ce în ce mai tensionată după ce polițiștii din toată țara au fraternizat cu manifestanții iar comandantul armatei boliviene  i-a „sugerat” lui Morales să-și prezinte demisia.

Încă de la începutul crizei, Mexicul a fost unul dintre statele care l-au susținut pe Morales. În luna octombrie, reprezentantul mexican la Organizația Statelor Americane a declarat că toate guvernele trebuie să respecte procesul electoral din Bolivia.

„Mexicul … rămâne precaut și respectă rezultatele procesului electoral cu încrederea în judecata poporului bolivian”, a declarat reprezentanta mexicană, Luz Elena Banos Rivas.

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador s-a exprimat și acesta în favoarea lui Morales. El l-a felicitat  pe Twitter pe fostul președinte bolivian pentru că a luat decizia de a demisiona în loc să-și „expună poporul la violență”.


Accesează: