Evenimentul Zilei > Actualitate > PRIMUL AVION PE MARTE: NASA pregăteşte SUPER DRONA | GALERIE FOTO
PRIMUL AVION PE MARTE: NASA pregăteşte SUPER DRONA | GALERIE FOTO

PRIMUL AVION PE MARTE: NASA pregăteşte SUPER DRONA | GALERIE FOTO

NASA a făcut dezvăluiri despre primul avion care ar putea să zboare pe planeta roșie. Drona va cutreiera pe Marte pentru a căuta un loc de aterizare pentru o misiune cu echipaj uman în anul 2020, relatează NASA.

NASA se pregăteşte să cucerească planeta Marte. Cercetării se gândesc la un prototip, Prandtl-m (Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars), care va fi un planor cu anvergură a aripilor de 60 cm şi greutate de 1.18 Kg (450 grame sub gravitaţia marţiană).

Pornind de la o altitudine de 600 metri, dispozitivul de zbor va acoperi o distanţă de aproximativ 32 km, transmiţând informaţii unui satelit aflat pe orbita planetei roşii.

Prandtl-m o să fie finalizat în a doua parte a acestui an şi va fi testat în atmosfera terestră. Prototipul o să fie echipat cu camere video sau senzori pentru studierea radiaţiei la mare altitudine. În loc de rachete, NASA va aduce planorul la marginea atmosferei terestre folosind baloane meteorologice.

Un al doilea zbor programat pentru anul 2016 va simula paraşutarea planorului Prandtl-m dintr-un satelit CubeSat, urmată de un zbor către pământ cu o durată de aproximativ 5 ore.

Lansarea lui Prandtl-m pe planeta Marte este estimată pentru anii 2022 – 2024.

Acesta este un prim pas important. Drona va cutreiera Marte, pentru ca într-un viitor cât mai apropiat, un echipaj uman să fie trimis în misiuni speciale pe planeta roşie.

NASA va încerca să expedieze patru astronauţi pe orbita lui Marte, care vor trebui să coboare pe Phobos, un satelit cu diametrul de 16 kilometri, în anul 2033.

Doi astronauţi vor petrece ulterior o lună pe suprafaţa lui Marte în 2039. Apoi, patru astronauţi vor rămâne timp de un an pe planeta roşie, începând din 2043.