Evenimentul Zilei > Actualitate > Primele concluzii în cazul dezastrului din Portul Midia. Comandantul navei ar putea fi tras la răspundere
Primele concluzii în cazul dezastrului din Portul Midia. Comandantul navei ar putea fi tras la răspundere

Primele concluzii în cazul dezastrului din Portul Midia. Comandantul navei ar putea fi tras la răspundere

Autoritățile au făcut publice primele concluzii ale anchetei în cazul dezastrului din portul Midia. Dovezile sunt incontestabile și denotă inconștiența cu care s-a acționat. Nava a fost supraîncărcată iar comandantul ei, deși a știut acest lucru, ar fi dat undă verde manevrelor de plecare.

Comandantul și pilotul navei pline cu oi care s-a răsturnat în portul Midia ar putea fi trași la răspundere pentru incident, arată anchetatorii. Asta după ce Autoritatea Navală a anunțat primele concluzii în legătură incidentul în urma căruia peste 10.000 de oi au murit.

Nava nu era încărcată corespunzător și, practic, nu avea voie să părăsească portul. Anchetatorii au găsit dovezi care arată că nava era supraîncărcată, motiv pentru care în loc să plutească a atins fundul mării. În ciuda faptului că a sesizat acest lucru, comandantul a dat ordin să se continue manevrele de plecare.

Până în acest moment, nava nu a putut fi pusă pe linia de plutire, autoritățile portuare căutând, încă, specialiști cu care să o ridice. Există cinci oferte în analiză, din partea unor companii românești și străine. Operațiunea e dificilă, nu numai din cauza volumului ambarcațiunii ci și pentru că miile de oi intrate în putrefacție creează un mediu de lucru toxic, iar această situație impune măsuri speciale suplimentare.

De asemenea, trebuie rezolvată și problema cadavrelor scoase din apă, pentru ca ele să fie rapid neutralizate, astfel încât să nu devină un focar de infecție.

Sursa: TVR.ro