Liderul SANITAS București, Viorel Hușanu, a declarat în cadrul emisiunii „Prime Time”, pe evz.ro, că Ordonanța de urgență care liberalizează accesul furnizorilor privați de servicii medicale la programele naționale de sănătate coordonate de CNAS este, din punctual lui de vedere, „o haiducie.”

Va fi vorba de o haiducie, dar în sens invers. Vor lua bani de la săracii de la stat și vor da bani pentru cei bogați de la privat”, a declarat prin telefon Hușanu.

Liderul SANITAS a mai spus că e „o golăneală” privatizarea programelor de sănătate prin ordonanță de urgență.

Până acum, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coordonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program.

Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program. Diferența este însă că, potrivit unui OUG dat în aprilie 2019, de guvernul Dăncilă, furnizorii privați pot adăuga, și pe programele națională, coplată în orice valoare, din partea pacientului.
Proiectul de ordonanță a fost foarte controversat în spațiul public. Mai multe voci au atras atenția că ordonanța va limita și mai mult accesul pacienților cu venituri mici la servicii de sănătate, în timp ce alții pledează pentru teza ”banii urmează pacientul”.

 

Te-ar putea interesa și: