Evenimentul Zilei > EVZ Special > Primarul Iaşiului are o vilă ca-n filme, dar „nu ştie” nimic de ea
Primarul Iaşiului are o vilă ca-n filme, dar „nu ştie” nimic de ea

Primarul Iaşiului are o vilă ca-n filme, dar „nu ştie” nimic de ea

În oraşul Frasin din judeţul Suceava, la poalele unui munte, se află o reşedinţă de lux a cărei valoare este estimată la 200.000-250.000 de dolari. Vila de 160 mp este amplasată pe un teren de 4.250 de mp şi a fost cumpărată în 2014 de Eurodesign Consulting, o fi rmă care aparţine fratelui primarului din Iaşi, Mihai Chirica, pe nume Ioan Chirica.

Conform „Reporter de Iaşi”, firma este folosită drept paravan pentru a masca faptul că reşedinţa aparţine, de fapt, edilului municipiului Iaşi, dat fiind că, la data achiziţionării reşedinţei dotate cu nu mai puţin de 4 foişoare, dintre care unul de aproximativ 100 mp, primarul avea un salariu de aproximativ 1000 de euro/ lună. Curios este că fratele său lucrează la compania farmaceutică „Antibiotice Iaşi” şi că, potrivit spuselor sale, are un salariu de 1.900 de lei/lună. De asemenea, edilul nu recunoaşte că vila îi aparţine. În cele ce urmează, este descris traseul labirintic parcurs de proprietate, tertipurile birocratice prin care a ajuns să fie casa de vacanţă a primarului, dar şi principalii actori care au facilitat afacerea.

 

Chirica are unde să se simtă pe deplin fericit

Vila este amplasată într-o zonă idilică, departe de zgomotul şi agitaţia urbană, şi are 3 niveluri: parter, etaj şi mansardă. Intrarea în domeniu se face printr-o poartă cu măiestrie sculptată din lemn, de mari dimensiuni, iar de jur împrejurul reşedinţei sunt amplasate 3 foişoare, dintre care unul e numai bun pentru chefuri, căci e acoperit şi adăposteşte un grătar. Mergând spre dealul care parcă străjuieşte vila, se află un al patrulea foişor, din care se poate admira peisajul bucolic. Tot urcând, spre marginea proprietăţii, te întâmpină o bisericuţă înălţată din lemn. Unde mai pui că imobilul în sine domină împrejurimile prin mărime şi că toate lucrurile din lemn care se găsesc în acea curte sunt lucrate manual?

 

Ping-pong cu titlul de proprietate al vilei

Trebuie precizat că, în declaraţia de avere depusă de Mihai Chirica, proprietatea nu apare. Însă, pentru a înţelege că în realitate aceasta este casa sa de vacanţă, Reporter de Iași a refăcut traseul din acte al vilei şi al terenului.

Aşadar, în 26 martie 2014, contractul de vânzare-cumpărare al unei suprafeţe de 2724 mp din totalul de 4250 mp ai domeniului este încheiat de notarul Janina Ovidia Ionescu între Radu Lăzărescu şi firma Eurodesign Consulting. Terenul a fost vândut cu 10.000 de euro. Exact în aceeaşi zi, la acelaşi birou notarial din Bucureşti, Lăzărescu a vândut şi restul terenului, cu tot cu imobilul aflat în construcţie la acea vreme.

Surprizele nu se termină aici: tot în 26.03.2014, acelaşi notar facilitează vânzarea celor două proprietăţi omului de afaceri Florin Marcu, despre care se ştie că e un apropiat al primarului. Marcu, la rândul lui, se decide o lună mai târziu să vândă totul, din nou, firmei Eurodesign Consulting. Astfel, impozantul domeniu a fost reîntregit cu numai 30.000 de euro. „În total, am vândut toate aceste proprietăți cu puțin peste 30.000 de euro, nu mai știu suma exactă”, a precizat Radu Lăzărescu, fostul proprietar, potrivit Reporter de Iaşi.

Triada care a făcut jocurile

Conform investigaţiei realizate de jurnaliştii ieşeni, Lăzărescu cu Ioan Chirica nici măcar nu s-au întâlnit. Jocurile au fost făcute, mai curând, de triada Luminiţa Sălcean (fostă directoare a Serviciului Publice Iaşi), familia Grefelian din Frasin şi primarul Mihai Chirica. Pentru a înţelege precis cum a ajuns această proprietate să fie reşedinţa de vacanţă a edilului, este necesar un mic ocol, un pas înapoi în timp. În acest sens, înainte ca afacerea prezentată mai sus să aibă loc, Luminiţa Sălcean a cumpărat un teren şi o casă în Bucşoaia, oraşul Frasin. Proprietatea a fost cumpărată de la nişte localnici, familia Grefelian.

„Afacerea Lăzărescu-Ioan Chirica a fost tot opera lui Ioan Grefelian. «Eu am luat terenul, cu mulți ani în urmă, de la Grefelian. Am început lucrările la casă, mama mea locuia acolo când și când. M-am hotărât să vând, iar Grefelian a venit la mine și mi-a zis că are pe cineva care e interesat, din Iași», a afirmat Radu Lăzărescu, conform Reporter de Iaşi. Astfel, nu a mai durat mult până Sălceanu i-a povestit primarului de edenica proprietate şi până când aceasta a intrat în proprietatea Eurodesign Consulting, firma deţinută de fratele acestuia. Acum, cele două familii, Sălcean şi Chirica, au devenit vecine la Bucşoaia.

Fraţii Chirica neagă orice legătură

Edilul nu poate justifica sumele investite în reşedinţa de lux, care, conform unor vecini, stă mai mult închisă. Întrebat dacă a fost vreodată la Frasin, Mihai Chirica n-a răspuns, ba mai mult, a susţinut că vila îi aparţine unei persoane juridice. De asemenea, spune că nu a participat la tranzacționarea vilei și că nu deține documente privind valoarea investiției. „Toate bunurile pe care le dețin sunt înregistrate în declarația de avere. Nu dețin niciun imobil care să nu fie declarat public”. Potrivit publicaţiei citate, fratele primarului din Iaşi, Ioan Chirica, a spus că n-a fost în viața lui la vilă și că e doar formal administrator la firmă.