Evenimentul Zilei > Social > Primarii, obligați să cheltuie banii comunității cum vor cetățeniii. Care este procedura
Primarii, obligați să cheltuie banii comunității cum vor cetățeniii. Care este procedura

Primarii, obligați să cheltuie banii comunității cum vor cetățeniii. Care este procedura

Localitățile din România în care oamenii decid pe ce cheltuie primăria banii

Puterea exemplului  funcționează! Atrași de ceea ce se întâmplă în municipii ca Sibiu, Oradea și Cluj-Napoca, locuitorii din localitățile mici au început să facă demersuri pentru a- i determina pe primarii din comunitățile lor să investească fonduri în lucruri de care ei ar avea nevoie.

Astfel, pe lista dorințelor locuitorilor se află amenajarea de bănci în parcuri, construirea unei cișmele în centrul comunei sau montarea unui bec pe o alee aflată în întuneric. Acestea sunt doar câteva din cererile locuitorilor legate de modul în care să fie cheltuiți banii proveniți din taxele și impozitele pe care aceștia le plătesc anual, potrivit tps://știrileprotv.ro/.

În funcție de numărul strâns de fiecare propunere venită din partea locuitorilor,  primarii, cum este cazul orașului Făgăraș, au început să realizeze proiectele din banii publici, ei fiind nevoiți să țină cont de ceea ce zic alegătorii.

De exemplu, un localnic a reclamat faptul că treptele din centrul orașului Făgăraș care duc la un complex comercial nu numai că sunt în stare de degradare dar prezintă și pericol.Localnicul a afirmat că situația durează de ani de zile și că nimeni nu face nimic, motiv pentru care a înscris problema treptelor pe platforma on-line pentru analiză,  iar în urmare numărului mare de voturi primite, Primăria a fost nevoită să le repare.

Nu trebuie să fie transformate în cine ştie ce extraordinar. Să fie reparate aşa încât cetăţenii să poată urcă în siguranţă. Investiția nu este mare,20.000 de lei.”, a declarat  Gheorghe Sucaciu, primar Făgăraș.

Și o alee aflată la marginea orașului care era plină de gunoi a fost curatată și reabilitată după ce un alt localnic a propus acest lucru pe platforma on-line, urmând ca în zonă alte cinci proiecte să fie realizate cu banii strânși din taxe și impozite.

Cetăţenii au propus proiecte micuţe, dar cu impact pentru ei. Vă dau un exemplu: au fost propuse proiecte pentru montarea unor ţâşnitori în centrul oraşului.”, a declarat Grațiela Bălan, reprezentant primăria Făgăraș.

Primăriile decid ce fonduri de la bugetul local vor repartiza proiectelor propuse de cetăţeni,  sistemul numindu-se  bugetare participativă.

La Turda, 1,7 milioane de lei vor fi investiţi pentru realizarea proiectelor locuitorilor

În orașul Turda, din  judeţul Cluj, suma de 1,7 milioane de lei vor fi  cheltuiți în locuri de agrement, spaţii verzi şi reabilitarea unor alei dintre blocuri, cele mai multe voturi fiind pentru amenajarea unui   centru pentru tinerii din oraş.

Nu este doar o locaţie, este dotată cu 10 laptopuri unde se poate preda informatică, dotată cu o table interactive cu videoproiector.”, a declarat  Leonardu Maricean, președinte asociație.

Chiar dacă are de două ori mai mulți locuitori față de Turda și de trei ori mai mulți comparativ cu Făgăraş, municipiul Târgovişte a reușit să realizeze doar 3 proiecte, unul  unul turistic şi două pentru biciclişti, dar locuitorii şi-ar dori însă mult mai mult.

Dat fiind că eu sunt cu fetiţa în scaunul rulant, un pic mai accesibil pentru scaunele rulante, de exemplu.”, este dorința unui locuitor al orașului.

,În special pentru copii, să aibă tineretul unde să se distreze”, a mai spus altă localnică