Prima finală europeană din România: martori la războiul altora

Prima finală europeană din România: martori la războiul altora

Atletico Madrid şi Athletic Bilbao se duelează astă-seară pentru trofeul Ligii Europa.

Bucureştiul va respira astăzi doar fotbal. Finala Ligii Europa în care se vor întâlni echipele spaniole Atletico Madrid şi Athletic Bilbao (ora 21.45, în direct la Pro TV şi Dolce Sport) va da peste cap programul curent al bucureştenilor.

Pe Aeroportul Otopeni se va înregistra cel mai mare trafic din istoria principalei porţi de intrare în ţară (n.r. - vor ateriza peste 100 de chartere cu suporteri!), şcolile vor fi oprite, în jurul stadionului "Naţional Arena" vor intra în vigoare nenumărate restricţii de trafic, iar barurile şi restaurantele vor fi luate în stăpânire de vizitatori. Cel mai important eveniment sportiv găzduit de România în ultima perioadă trebuie să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă, iar pentru asta străzile vor fi tixite de forţe de ordine. "Cel mai periculos în Bucureşti este şofatul"

Ambele echipe au făcut aseară antrenamentul oficial pe "Naţional Arena". "Ca orice finală, va fi un meci foarte greu. Este o senzaţie specială să dai gol într-o finală, dar nu contează cine înscrie, important este să învingi", a declarat aseară Radamel Falcao, starul lui Atletico. Suporterii celor două finaliste stabiliţi în Capitală susţin că Bucureştiul nu are chiar atât de multe capcane, deşi presa internaţională a vuit despre "ţepele" taximetriştilor şi alte nereguli. "Madridul este mai periculos decât Bucureştiul", ne-a spus ieri Luis Fernandez, suporter al lui Atletico, născut chiar în capitala Spaniei, dar care s-a stabilit pe malurile Dâmboviţei. "Nu e un oraş periculos decât pentru cine nu ştie să evite pericolele. Eu am mers noaptea singur prin oraş şi n-am avut nicio problemă. Sigur, prin Ferentari e periculos să umbli singur la orice oră, dar astfel de cartiere există în orice oraş din lume. Cel mai periculos în Bucureşti este şofatul. Traficul e nebun", ne-a dezvăluit Inaki Uriarte, un basc stabilit de cinci ani în România. "Toţi ne-au întrebat despre câinii vagabonzi, dar noi n-am avut probleme", a completat Ricardo Uriarte, fratele lui Inaki.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ibericii susţin că lucrurile stau chiar mai bine decât în ţara lor natală din anumite puncte de vedere. "Dacă în Spania furi o geantă, nu păţeşti nimic. Aici, pentru aceeaşi faptă, iei vreo doi ani de puşcărie", ne-au spus fraţii Uriarte. Spaniolii stabiliţi în Bucureşti avertizează că galeria lui Atletico Madrid nu trebuie sub nicio formă provocată, pentru că sunt "ultraşi" periculoşi.

O gafă organizatorică i-a făcut însă pe iberici să râdă cu gura până la urechi: "Nu se poate să pui numele staţiilor de metrou invers. Staţia «Piaţa Iancului», din zona pe unde va veni galeria lui Atletico, a fost numită «Llorente», iar «Piaţa Muncii», pe unde vor trece bascii, a fost botezată «Falcao». Nu erau decât două variante. N-ai cum să greşeşti". 30 de mii de suporteri spanioli sunt aşteptaţi astăzi la Bucureşti

"Finalele sunt complicate. Va fi greu pentru ambele echipe. Trebuie să fim uniţi pentru a câştiga acest meci. Suntem conştienţi de atacul distructiv al celor de la Bilbao, însă sperăm să aducem trofeul acasă". ADRIAN LOPEZ, mijlocaş la Atletico Madrid

Platini, "om între oameni" în Sectorul 2 Michel Platini, preşedintele UEFA, a fost cărat ieri de Mircea Sandu pe coclaurile din zona Baicului, pentru a tăia panglica unui teren de fotbal construit cu bani de la forul european (100.000 de euro). Terenul a fost botezat "Michel Platini". Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, i-a înmânat lui Platini distincţia "Om între oameni" şi Placheta Primăriei Sectorului 2. Francezul a spus că speră ca pe terenul din Bai­cului să crească viitori jucători ai naţionalei României. "Vreau să felicit Bucureştiul pentru că a reuşit să organizeze finala Ligii Europa pe un stadion extraordinar. Cred că toţi românii şi toţi îndrăgostiţii de fotbal chiar meritau acest stadion", a adăugat Platini.

Citiţi şi:

  • "Național Arena" e gata de marea finală. Fanii spanioli, în Parlamentul României
  • Neamțul Stark arbitrează finala Europa League dintre Atlético Madrid și Athletic Bilbao
  • Interzis cu bombe la meci!