Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima decizie în cazul şcolii care avea „cameră de tortură”: directoarea a demisionat
Prima decizie în cazul şcolii care avea „cameră de tortură”: directoarea a demisionat

Prima decizie în cazul şcolii care avea „cameră de tortură”: directoarea a demisionat

Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a anunţat astăzi că a decis demiterea directoarei Şcolii Gimnaziale din comuna Vaţa de Jos, Adriana Coza. Măsura vine ca urmare a unui prim control efectuat de o comisie a inspectoratului la şcoala amintită. Se pare însă că Adriana Coza îşi scrisese demisia cu câteva ore înainte de decizia inspectoratului. Ea nu a putut fi contactată de EVZ pentru detalii.

Conform comunicatului publicat de IŞJ, Adrianei Coza i se reproşează „managementul ineficient, nerespectarea strictă a procedurii referitoare la accesul în unitatea şcolară, suspiciunea unor violenţe verbale şi fizice exercitate asupra elevilor de către unii salariaţi”.

Decizia vine după ce presa a publicat în ultimele zile mai multe mărturii ale unor părinţi şi copii care reclamau că sunt agresaţi fizic şi verbal de către mai mulţi salariaţi ai şcolii. Printre cei vizaţi de asemenea acuzaţii se numără şi fiul directoarei, Adrian Mihuţ, profesor de informatică.

Copiii din şcoala de la Vaţa de Jos spun că, uneori, elevii erau duşi într-o încăpere mai ferită a şcolii, unde erau bătuţi de angajaţi ai şcolii. Copiii au numit-o, mai întâi, „camera groazei”, apoi „camera de tortură”. Este vorba despre încăperea în care este amenajată biblioteca şcolii, în acelaşi spaţiu fiind depozitate şi produse din programul „Cornul şi laptele”. Totuşi, comisia de control numită de ISJ a verificat şi „existenţa unei camere de tortură” şi a concluzionat că aceasta nu există.

În comunicatul Inspectoratului Şcolar Hunedoara se mai arată că la şcoala din Vaţa de Jos „va începe cercetarea disciplinară a tuturor categoriilor de personal asupra cărora există suspiciunea de a fi săvârşit abateri disciplinare”, iar cadrele didactice, copiii şi părinţii vor intra într-un program special de consiliere.