Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Prima data când s-a interzis fumatul în Primăria București
Prima data când s-a interzis fumatul în Primăria București

Prima data când s-a interzis fumatul în Primăria București

Primarul general al Bucureștilor, gen. Rodrig Modreanu, a dat în iunie 1941 următoarea circulară:

Cu ocazia inspecțiunilor ce le-am făcut prin diferite birouri ale Primăriei, am fost neplăcut impresionat de atmosfera grea, aproape irespirabilă, ce plutea în încăperile vizitate și care provenea în aproape toate cazurile din consumul de tutun de care abuzează majoritatea funcționarilor.

Cred că este inutil să arăt cât dăunează sănătății acest obicei, fără să mai insist asupra cheltuielilor cu totul nefolositoare ce comportă, mai cu seamă în împrejurările actuale, când posibilitățile materiale ale funcționarilor sunt – o recunosc fățiș – invers proporționale cu indicele de scumpete a vieții.

Departe de a exercita un act de complectă cenzură asupra acelora care sunt tributari consumului de tutun, socotesc totuși că am dreptul de a cere ca toți ceilalți colegi ai lor și în special personalul feminin să fim ocrotiți de miasma și funestele consecințe ale fumului de țigară.

La lumina acestor constatări și considerațiuni, sunt silit să cer tuturor funcționarilor și – eventual – funcționarilor-consumatori de tutun din serviciile acestei Primării să respecte higiena birourilor unde se lucrează.

Se vor abține, deci, complect de la fumat în birourile unde lucrează și alții.

Dacă aceasta nu le va fi cu putință, vor fuma cât mai puțin și de așa manieră ca aerul din birouri să nu fie – câtuși de puțin – viciat.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric