Evenimentul Zilei > International > Prima consecință a votului BREXIT: Polonezii și musulmanii, victime ale atacurilor XENOFOBILOR
Prima consecință a votului BREXIT: Polonezii și musulmanii, victime ale atacurilor XENOFOBILOR

Prima consecință a votului BREXIT: Polonezii și musulmanii, victime ale atacurilor XENOFOBILOR

Polonezii și musulmanii din Marea Britanie se plâng de creșeterea numărului de „infracțiuni motivate de ură”, după cum le numește poliția britanică, care au „explodat” mediat după anunțarea rezultatele referendumului.

În cartierul londonez Hammersmith, ușile Centrului Cultural Polonez au fost mâzgălite cu un slogan anti-polonez, duminică. Directoarea acestui centru, Joanna Mludzinska, a declarat într-o înregistrare video: „Suntem foarte afectați și supărați, după ce dimineață am găsit graffiti pe toată intrarea clădirii, când am sosit la muncă. Poliția anchetează acest incident ca fiind unul motivat de ură”.

Ea a adăugat că angajații au fost emoționați după ce au primit declarații de sprijin din partea consilierilor locali, a parlamentarilor și vecinilor.

În micul oraș Huntingdon, în sud-estul Angliei, unele școli și mai mulți rezidenți polonezi au găsit cartoane laminate pe care scria „Fără paraziții polonezi” și „Plecați acasă, gunoaie poloneze”, în toate căsuțele poștale sau puse în fața ușilor și la intrare.


Martin Brunning, un purtător de cuvânt al Poliției Cambridgeshire, a declarat că „producerea și distribuirea acestor pliante și a altor materiale similare constituie infrațcțiuni care incită la ură, pedepsite cu până la șapte ani de închisoare”.  

Ambasadorul polonez în Marea Britanie, Witold Sobkow, a scris pe Twitter: „Sunt sigur că politicienii britanici, prietenii noștri, ni se vor alătura în a condamna aceste acte motivate de ură”. George Osborne, ministrul britanic de Finanțe, a condamnat ura și divizările, „oriunde pot fi ele întîlnite”, iar mai mulți parlamentari britanici au vorbit pe rețelele de socializare sau la televiziune pe această temă.

Andy Slaughter, parlamentarul laburist de opoziție pentru suburbia Hammersmith, a declarat că atacul la adresa polonezilor „îl dezgustă”. El a adăugat că Centrul Cultural are membri polonezi, generați a doua sau a treia de cetățeni britanici, care au sosit în Marea Britanie în timpul al Doilea Război Mondial pentru a contribui la eforturile britanicilor după război.

Greg Hands, un parlamentar conservator pentru districtele Chelsea și Fulham din Londra, a descris atacul ca fiind „incredibil de îngrozitor”. Au existat mai multe relatăro pe rețelele de socializare despre incidente pline de ură față de italieni, musulmani, polonezi și români, în școli, magazine, pe străzi și cafenele, în toată țara.

Una dintre relatările din aceste zile se referă la un grup de bărbați care au strigat „Ieșiți afară, am votat „Ieșire!” către un grup de fete musulmane, pe stradă. O altă informație s-a referit la un bărbat care i-a strigat unei femei musulmane, într-un supermarket Tesco: „Marea Britanie a decis! Acum plecați acasă!”