Evenimentul Zilei > EVZ Special > Președinții americani și-au vândut memoriile pe zeci de milioane de dolari
Președinții americani și-au vândut memoriile pe zeci de milioane de dolari

Președinții americani și-au vândut memoriile pe zeci de milioane de dolari

A devenit aproape o modă ca personalități politice marcante să-și pună pe hârtie memoriile. Cu un câștig fabulous! Mai ales, când este vorba de foști președinți ai Statelor Unite ale Americii. Ca în cazurile lui Bill Clinton și George W. Bush. De curând și primul lider american de culoare, Barack Obama, a primit o ofertă record!

Barack Obama şi soţia sa, Michelle, au semnat un contract pentru a scrie, fiecare, câte o carte, iar suma pe care o vor primi pentru drepturile de autor este una record. Mai precis, peste 60 de milioane de dolari!

Potrivit propriilor declarații, soții Obama intenţionează să doneze o parte importantă din bani pentru cauze umanitare. Deşi nu au fost oferite detalii cu privire la tema romanelor, se presupune că acestea vor trata perioada pe care şi-au petrecut-o la Casa Albă. 

Barack Obama a devenit la 4 noiembrie 2008 al 44-lea preşedinte al Statelor Unite şi primul lider american de culoare. Michelle Obama va rămâne în istorie ca „întâia Primă Doamnă de culoare a SUA”. În timpul mandatelor de preşedinte ale soţului său, a devenit una dintre cele mai influente persoane din State, o activistă pentru egalitatea de gen şi cea rasială.

Bill Clinton a încasat 38 de milioane de dolari din drepturi de autor

Ceea ce este de remarcat, este că ofertele au crescut odată cu trecerea timpului, pe tărâm american, până să se ajungă la „boom publishing-ul” Obama. Mai exact, fostul președinte Bill Clinton (al 42-lea) a fost considerat chiar un fenomen editorial internațional. În 2004, el a publicat volumul de memorii, Viața mea (n.r. – engl. My Life), care a devenit în scurt timp un bestseller. Revista Forbes a estimat că Bill Clinton a câștigat circa 29 de milioane de dolari din drepturi de autor, în perioada 2001-2005, și încă 9 milioane, din 2006 și până în 2014. Nici soția Hillary, învinsa lui Trump  de anul acesta, nu s-a lăsat mai prejos! Din apariții editoriale, a „strâns” 5 milioane de dolari.

Al 43-lea preşedinte american, George W. Bush, a scris „o biografie personală” a tatălui său, George H.W Bush (al 41-lea lider de la Casa Albă), pentru care a încasat suma de 10 milioane de dolari.

Klaus Iohannis ține steagul sus!

Urmând modelul american, Klaus Iohannis a câştigat 82.844 lei de la Editura Curtea Veche Publishing, din  drepturile de autor, pentru cele două volume autobiografice. Numai că aparițiile lui editoriale au avut loc imediat și în primul an de președinție. Astfel, lansarea la „Pas cu Pas” s-a produs în 2014, carte în care autorul a adunat momente din viața publică, traseul profesional care l-a adus de la catedra de fizică, în ipostaza de candidat pentru presedinție. Cel de-al doilea roman, „Primul Pas” (2015), s-a dorit să fie o cronică a campaniei electorale pentru preşedinţie, dar şi o analiză critică a modelelor de conduită politică manifestate în jocul electoral şi în viaţa publică în general.

 

 

 

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: