Preşedinţia, aşa cum o vrea Voronin

Preşedinţia, aşa cum o vrea Voronin

Premierul Zinaida Greceanîi e candidata comuniştilor pentru şefia statului.

Premierul moldovean în exerciţiu, Zinaida Greceanîi, o specialistă în finanţe loială actualului preşedinte, Vladimir Voronin, este candidata comuniştilor la şefia statului, a stabilit ieri plenara partidului. „Zinaida Greceanîi este o doamnă competentă şi destoinică pentru funcţia de şef al statului”, a explicat Voronin după şedinţă, potrivit portalului Unimedia.

Voronin a stabilit ieri, neoficial, şi numele premierului, precizând că l-ar propune în această funcţie pe Marian Lupu, fostul preşedinte al parlamentului şi totodată unul dintre cei mai populari politicieni. Potrivit lui Voronin, aceasta este mai degrabă o opinie personală, dar, oricum, „consultată”, scrie publicaţia „Jurnal de Chişinău”.

Analiştii moldoveni au sugerat în mai multe rânduri că opiniile lui Voronin, ales marţi în funcţia de preşedinte al parlamentului de la Chişinău, vor fi literă de lege pentru noile structuri de conducere ale ţării. Un vot şi mai multe scenarii

Ne puteți urmări și pe Google News

Şedinţa de ieri a parlamentului a stabilit că alegerea noului preşedinte al ţării va avea loc în legislativ, săptămâna viitoare, pe 20 mai. Până atunci, situaţia rămâne tensionată.

Comuniştii, care deţin 60 din cele 101 mandate, mai au nevoie de un singur vot pentru impunerea lui Greceanîi, iar opozitia susţine că nu va participa la alegerea şefului statului, cerând în schimb organizarea de alegeri anticipate. Două scrutine eşuate ar duce în mod automat chiar la declanşarea anticipatelor, potrivit Constituţiei moldovene.

Marian Lupu, văzut ca un reformist moderat, şi Zinaida Greceanîi au fost vehiculaţi în mai multe rânduri drept posibili candidaţi pentru preşedinţie. Ieri, Voronin s-a declarat convins că cei doi sunt o combinaţie de succes, care va readuce stabilitatea politică în ţară.