Editura Evenimentul si Capital

De ce-l apără președintele României pe procurorul interlop Portocală, zis și Zdreanță. România lui Cristoiu

Autor: | | 0 Comentarii | 15249 Vizualizari

România acestor zile cunoaște o realitate greu de întîlnit chiar și în dictaturile din Africa (nu mai invocăm, ca altădată, dictaturile din America Latină, din simplul motiv că acolo adie deja a democrație autentică): Solidaritatea cu niște infractori nu a altor infractori, ci a celor mai importante personaje din statul de Drept: Șefa DNA, procurorul general al Republicii, președintele țării.

Toți aceștia, puși în fața dezvăluirilor, refuză să le ia în seamă, invocînd argumente halucinante, gen, sunt din partea unor penali, fac parte dintr-o campanie de debarcare a șefei DNA din funcție. Spre deosebire de cei situați deja pe baricadele antiDNA voi spune, da, Codruța Kovesi, Augustin Lazăr, Klaus Iohannis au dreptate. E vorba de dezvăluirile unor persoane anchetate de DNA. E vorba de o campanie.

Nu voi obiecta de pe poziții de bunsimț și anume că persoanele respective sunt doar anchetate de DNA. A le refuza dreptul de a vorbi pe motiv că sunt penali ar însemna că ar fi trebuit să-i refuzăm lui Klaus Iohannis dreptul de a candida în 2014 pe motiv că e în toiul unui proces (fusese deja trimis în judecată, prin urmare, potrivit logicii sale strîmbe, era nu penal, era dublu penal).

Voi reafirma însă, sub semnul logicii normale, că în istoria omenirii nu există contestare a celor spuse sau scrise de cineva pe motiv că e penal. Spusele cuiva se judecă doar din punctul de vedere al Adevărului. Ce-l care spune ceva poate fi orice: penal, mucenic, prostituată, criminal în serie, tată denaturat, bețiv sau netot.

Așa cum insista George Călinescu în faimoasa tabletă despre șmecheria N-ai dreptate, pentru că ești ofticoasă, dacă cineva spune sau nu adevărul se confirmă sau se infirmă prin stricta raportare la realități și nu la însușirile sau defectele sale ca persoană fizică.

Folosind înregistrările audio-video făcute de un fost colaborator al procurorilor de la DNA Ploiești, Antena 3 și România tv au difuzat, începînd cu duminică seara, probe zdrobitoare despre abuzurile incredibile ale lui Mircea Negulescu, ale lui Lucian Onea, ale Giulelei Deaconu, ale altor procurori din cadrul Unității de elită de la Ploiești.

Unul dintre cei dezvăluiți – procurorul DNA Mircea Negulescu, zis Portocală, zis Zdreanță – a fost deja exclus din magistratură pentru gravele abuzuri comise ca membru al Unității de elită de la Ploiești între noiembrie 2015 – februarie 2017, ilegalități recunoscute și de suspendarea sa anterioară din postul de procuror DNA. Ce a urmărit Vlad Cosma prin înregistrările făcute n-are importanță. De ce le difuzează acum, e lipsit de importanță, de asemenea. Importante sînt două lucruri:

1. Că dezvăluirile sînt zdrobitoare și că ele n-au fost dezmințite de nimeni din DNA Ploiești, ba mai mult, Lucian Onea le-a confirmat.

2. Că ele sînt făcute nu de Vlad Cosma pe Facebook, ci de două instituții de presă. La o adică, putem spune că autorul înregistrărilor e penal. Da, dar cei care le difuzează, le comentează, cei care și le-au asumat ca materiale de presă sînt jurnaliști. Se poate spune despre ei că sînt penali? Peste tot în lume, presa folosește, pentru a descoperi și difuza adevărul despre abuzurile instituțiilor de forță, dezvăluiri ale unor persoane care nu sînt Christos.

Nici n-ar putea fi altfel. Că se bate într-o închisoare, presa nu poate afla decît de la cei închiși, unii poate pe viață. Înseamnă că abuzurile, crimele chiar comise într-un penitenciar nu pot ajunge în spațiul public prin intermediul presei, pentru că autorii dezvăluirilor, invocați de presă, sînt criminali?

Dezvăluirile lui Seymour Hersh care au stat la baza anchetei senatoriale despre abuzurile CIA la Guantanamo au avut drept surse recunoscute deținuți de la această închisoare. Toți fuseseră trimiși la Guantanamo sub acuzația de terorism. Erau mai mult decît penali. Erau teroriști! Comisia senatorială le-a luat în serios dezvăluirile. N-a zis, precum Klaus Iohannis, sînt ale unor penali, ale unor teroriști, nu ne interesează.

Dezvăluirile au avut și au un impact mediatic uriaș. O dovadă e dată de faptul că conferința de presă a Codruța Kovesi a fost urmărită cu precădere la Antena 3 și România tv. De ce? Pentru că telespectatorii care au văzut seară de seară spectacolul interlopilor de la DNA Ploiești, au fost curioși să vadă ce spune despre asta șefa de la București a interlopilor.

Impactul a fost dat nu numai de forța implicită a probelor audio- video, dar și de faptul că mulți telespectatori au văzut în interlopii de la Ploiești procurorii cu care au avut ei de-a face. E mai mult decît semnificativ că nici un procuror de pe cuprinsul patriei nu s-a desolidarizat de interlopii de la Unitatea de elită. Cum să se desolidarizeze cei din țară cînd așa fac și ei acolo unde lucrează, în orașele în care, asemenea securiștilor de pe vremea Anei Pauker, sînt tirani de dimineață pînă seara?!

Se impune precizarea că nici Antena 3, nici România tv, nici alte publicații care au preluat și comentat dezvăluirile n-au cerut demisia Codruței Kovesi, n-au pus la îndoială DNA și lupta împotriva corupției. Legătura dintre dezvăluiri și revocarea Codruței Kovesi a fost făcută de Unitățile militare ale Binomului – Digi 24, Realitatea tv, Ziare.com, Hotnews, Adevărul.

Atît cele două posturi, cît și ziarele și site-urile care au comentat dezvăluirile – pentru Unitățile militare, aceste dezvăluiri nici n-au existat – au insistat pe realitatea abuzurilor comise de Unitatea de la Ploiești. În istoria mai mult sau mai puțin recentă a României, au fost numeroase cazuri în care membrii unei instituții de forță au fost denunțați cu probe ca fiind autori de abuzuri. În chip normal, valabil chiar și în dictatură, împotriva respectivilor, conducerile instituțiilor de forță au luat măsuri, precizînd că abuzurile nu definesc activitatea instituției respective.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate