Niciunul dintre cei doi nu şi-au motivat public decizia, însă aceasta a fost luată la scurt timp după ce conducerea ministerului Educaţiei a decis că acest consiliu este singurul îndreptăţit să dea un verdict în cazul Ponta, ignorând astfel verdictul de plagiat dat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
Reorganizat din interes
De altfel, Consiliul Naţional de Etică a trecut recent printr-o reoganizare dictată de interese politice: cu puţin timp înainte de a începe analiza lucrărilor lui Ioan Mang, acuzat de plagiat, consiliul a fost dizolvat şi reorganizat, iar Teodor Petrescu a fost numit preşedinte. Petrescu a spus atunci că nu l-a anunţat nimeni de această decizie şi că a aflat din presă că este noul preşedinte al acestui organism.
Se suplimentează numărul de membri
Intenţia lui era să preia ancheta de unde o adusese vechea echipă şi să analizeze documentele adunate de foştii membri. De atunci, nici cazul Mang şi nici cel al plagiatului lui Ponta nu au fost soluţionate de consiliu şi nici nu se anunţă acţiuni imediate în acest sens. Singura decizie luată de acest organism este suplimentarea numărului membrilor, de la 11 la 19.