UPDATE: Klaus Iohannis: „Suntem la finalul a două luni dificile, în care majoritatea covârșitoare a respectat cu strictețe măsurile autoritățile. Printr-un efort național, am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei și să limităm numărul de victime. Dumneavoastră sunteți eroii acestui efort național. Vă mulțumesc pentru sacrificii”.

„Acum, când tragem linie, spunem: Împreună am salvat vieți. Așa arată o națiune unită și puternică. Așa puternici și uniți trebuie să fim în continuare. Lupta este departe de a se fi încheiat. România a acționat rapid și a luat măsuri excepționale pentru limitarea răspândirii virusului. Chiar dacă numărul era mai mic decât în alte state, la 16 martie țara a intrat în stare de urgență. Faptul că a fost o decizie bună o confirmă numărul de infectări și decese. Fiecare viață pierdută a fost o înfrângere în bătălia începută în februarie și care va continua mult. Însă, știm sigur că fără aceste măsuri, foarte dure, precum carantinarea, închiderea școlilor, suspendarea activităților, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare”.

„Avem un trend epidemiologic în ușoară scădere. Numărul cazurilor vindecate este mai mare decât cel al cazurilor active. Vreau să menționez că pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv. Astăzi avem 10.643 de testări pe zi. Până la această dată, în România am avut 277.000 de teste”.

„Vreau să mulțumesc din nou medicilor și personalului medical. Protejarea cadrelor medicale prin echipamente de protecție a fost esențială în lupta cu răspândirea virusului”.

„România, din păcate, a fost foarte puțin pregătită pentru o criză. În rezerva statului, nu am găsit materiale pentru o situație de urgență. Am reușit, însă, într-un timp scurt, să achiziționăm tot ce aveam nevoie. Stiuația fără precedent cu care ne-am confruntat ne-a pus în față o oglindă dureroasă despre eșecul din ultimii 30 de ani”.

„De mâine, avem o altă etapă, fiindcă încetarea stării de urgență nu înseamnă finalul epidemiei. Dpdv. medical, avem câteva semnale pozitive, dar pericolul nu a trecut. Ce-am făcut până acum s-a dovedit eficient și am reușit să ținem epidemia sub control. În continuare, sunt necesare măsuri pentru revenirea unor măsuri pentru revenirea la normalitate, dar în maximă precauție”.

„Am văzut discuții că legea intră în vigoare abia luni, iar unii politicieni alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma 3 zile fără restricții. Virusul nu ține cont de acte legislative. Renunțarea la regulile bune ar însemna un lucru grav. Avem un cadru legal în vigoare, iar în baza lui se vor lua decizii pentru ca în următoarele 3 zile inclusiv să avem reguli care să nu ne pună în pericol”.

„Distanțarea socială, munca de acasă, respectarea igienei, purtatul măștii sunt importante pentru a controla epidemia. Fără aceste măsuri, fără responsabilitate, lucrurile pot ușor degenera. Vreau să fiu foarte clar. Dacă situația se va înrăutăți, iar datele vor arăta supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență. Să nu compromitem ce am făcut până acum cu mari sacrificii”.

„Covid-19 este o boală greu de combătut pentru că oamenii pot infecta fără să aibă simptome. Această particularitate a bolii arată ce important este să purtăm măști în spațiile publice. Distanțarea socială și masca protejează propria personă, apropiații și medicii din linia 1.”

„Este fundamental să facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru ceilalți. Nimeni nu poate spune când depășim pandemia. Ce știm este că depinde de fiecare dintre noi să facem ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”.

…………………………………………………………………………..

Executivul s-a întrunit la ora 11:00 pentru a stabili ce soluţii pot fi adoptate pentru a nu exista un vid legistativ peste weekend, în conditiile în care starea de urgenţă expiră în noaptea de joi spre vineri.

Astfel, premierul Ludovic Orban a anunțat că astăzi, 14 mai, va fi declarată starea de alertă în România.

Știre în curs de actualizare.