După discuţii, Timmermans a susţinut o conferinţă de presă la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, iar printre cele mai importante concluzii ale sal au fost cele referitoare progresele realizate de ţara noastră în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de justiţie. Oficialul european a vorbit şi despre posibilitatea ridicării MCV în 2019,dar numai dacă România va continua progresele în domeniu. Timmermans a mai susţinut că va exista o comunicare permanentă cu şefii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, dar şi cu membrii comisiilor din Parlament.

În opinia lui Timmermans, atacarea Justiției în mass-media poate conduce la impresia în rândul populației că aceasta este slăbită. „Respectul pentru justiție, pentru legislativ sunt necesare pentru a ajunge în momentul în care putem considera că putem încheia MCV-ul. Am simțit din toate părțile dorința ca MCV-ul să fie ridicat cât mai repede. Doamna prim-ministru și-a exprimat dorința ca MCV să fie ridicat chiar înainte de preluarea președinției UE de către România. Este posibil doar dacă constatăm că toate solicitările Comisiei Europene au fost respectate. Noi nu avem un termen limită. Există o dorință ca MCV-ul să fie ridicat până la finalul acestui an, dar asta se va întâmpla doar dacă sunt respectate cerințele Comisiei Europene”, a spus Timmermans.

În acest context, vă invităm să răspundeţi întrebării din sondajul EVZ: presa trebuie să relateze despre abuzurile din Justiţie?