Evenimentul Zilei > Politica > Presa tradițională, susținută din Parlament
Presa tradițională, susținută din Parlament

Presa tradițională, susținută din Parlament

Jurnaliștii ar putea fi incluși în categoria profesiilor care beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit. Deputatul PSD Valeriu Steriu (foto) a inițiat un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal.

Acesta propune contopirea celor două forme de plată existente în prezent în presă – contractul de muncă și contractul pe drepturi de autor „scutind într-o formă mult mai vizibilă partea de drepturi de autor, dar asigurând că orice jurnalist își plătește contribuția pentru sistemul de asigurări sociale și pentru pensii”.

„În România nu avem mai mult de 10.000 de jurnaliști și mă refer și la cei care care asigură partea tehnică. Este un declin mare al presei. Sunt oameni care au zeci de ani de muncă în spate, care au scris și relatat despre majorări salariale la toate categoriile sociale, nu și în cazul lor. În plus, din cauza apariției a tot felul de site-uri și bloguri, multe generatoare de știri false, nu mai există o competiție reală. Cei care își fac meseria cu responsabilitate nu fac față. Acest proiect este pentru cei care țin informația clară și exactă în spațiul public. Desigur, îi va avantaja și pe patronii de presă, care numai ei știu cum supraviețuiesc”, a explicat, ieri, pentru Evenimentul Zilei, deputatul Valeriu Steriu.

Politicianul a mai spus că îi cooptează în acest demers pe mai mulți politicieni, și de la Putere și din Opoziție, deoarece nu vrea ca proiectul să fie promovat ca unul politic, ci ca unul al Parlamentului. Steriu spune că prin inițiativa sa legislativă își propune ca nici angajatul, nici angajatorul și nici statul să nu piardă, dar să câștige presa tradițională, care este sufocată de cei care fac materiale jurnalistice doar pentru likeiuri și rating.

Deputatul lucrează încă din vară la acest proiect de lege și s-a consultat, înainte de elaborarea lui, cu jurnaliști, cu sindicatele din presă și cu patronatele.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: