Raportul MCV este cu atât mai grav, cu cât vine la doar o lună și jumătate înainte de preluarea președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, AFP notează, potrivit Agerpres.ro: „Raport extrem de negativ al Comisiei, rezoluţie severă a eurodeputaţilor: Bucureştiul, care va prelua în ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, se află sub focul criticilor europene pentru reforme acuzate că aduc atingere independenţei justiţiei”

Uniunea Europeană a pus presiunea asupra României pentru a-şi „îngheţa controversatele reforme din justiţie şi a preveni orice măsuri îndepărtate de valorile democratice în contextul în care Bucureştiul se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE”, notează Reuters.

Aceeași sursă menționează și de clasamentul realizat de Transparency International, în care România este considerată uan dintre cele mai corupte țări din UE, amintind că țara noatră face obiectul unei monitorizări (MCV) încă de la aderarea sa la blocul comunitar, în 2007.

Agenția germană DPA notează, la rândul său, că eșecul României de a-și respecta angajamentele în ceea ce privește statul de drept îi pune în pericol capacitatea de a adera la spațiul Schengen. 

Aceeași sursă precizează despre discursul cancelarului german Angela Merkel, care a avertizat că sunt în joc valorile democratice ale statului de drept, cerându-le statelor membre UE să le apere cu vigilenţă. Merkel nu a menţionat însă numele vreunei ţări.

„Cei care subminează statul de drept în ţara lor, cei care taie drepturile opoziţiei şi societăţii civile, cei care limitează libertatea presei pun în pericol statul de drept nu doar în propria ţară, ci ameninţă statul de drept pentru noi toţi în Europa”, a declarat şefa executivului german în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg.