Presa germană: "Politicienii noştri nu au învăţat nimic din 2015?"

Presa germană: "Politicienii noştri nu au învăţat nimic din 2015?"

DEUTSCHE WELLE (ediţia în limba greacă), 2 martie 2020 - UE a eşuat în protejarea graniţelor externe, acesta este numitorul comun al comentariilor din presa germană. Un raport confidenţial al Frontex vorbeşte despre valuri de refugiaţi la graniţa turco-elenă.

În presa germană există o mulţime de comentarii despre ceea ce se întâmplă la graniţa turco-elenă, despre reacţiile, dar şi despre răspunderea pe care mulţi comentatori o impută liderilor europeni. O astfel de imputare a răspunderii este încercată de revista Bild care reaminteşte promisiunile şi declaraţiile unor înalţi demnitari ai UE, cum ar fi cele ale cancelarului Merkel şi ale preşedintelui francez Macron, cum că nu trebuie să se mai repete ceea ce s-a întâmplat în anul 2015 şi că este nevoie de o mai bună protecţie a graniţelor externe ale UE.

"Joc cinic al lui Erdogan"

"Când observi cum reacţionează UE la ceea ce se întâmplă la graniţele turco-elene şi cât de nepregătiţi suntem la deschiderea graniţelor de către preşedintele Erdogan ne întrebăm oare politicienii nu au învăţat nimic în 2015? În toate aceste nopţi de negocieri de la Bruxelles cu privire la modul corect de abordare a problemei refugiaţilor, nu a reieşit nicio strategie în cazul unei situaţii de urgenţă? Urmărim neputincioşi cum autorul masacrului din Siria, preşedintele Assad, împreună cu omologul său rus, Putin, îşi bombardează propria populaţie la Idlib, ceea ce produce un nou val de refugiaţi. În afară de apelurile miniştrilor de externe ai UE, Europa nu are răspuns" scrie comentatorul ziarului german. "La fel de neputincioşi îl urmărim pe Erdogan închizându-şi graniţele cu Siria şi trimiţând refugiaţi disperaţi, printre care nu sunt doar sirieni, la graniţele cu Grecia. Statul turc pune la dispoziţie în mod gratuit chiar şi microbuze, un joc cinic al preşedintelui turc".

Ne puteți urmări și pe Google News