Evenimentul Zilei > Actualitate > Premiul Peter Mackler pentru curaj şi etică jurnalistică a fost acordat unui rus
Premiul Peter Mackler pentru curaj şi etică jurnalistică a fost acordat unui rus

Premiul Peter Mackler pentru curaj şi etică jurnalistică a fost acordat unui rus

Jurnalistul rus Ilya Barabanov, care în ultimii ani a luptat pentru demascarea corupţiei la nivel înalt, a fost recompensat cu premiul Peter Mackler, acordat pentru etică şi curaj în presă, anunţă AFP care citează grupul de presă Reporteri Fără Frontiere.

Barabanov este redactor şef al publicaţiei The New Times, cotidian săptămânal de opoziţie în Rusia, anchetat şi acţionat în justiţie de Guvernul de la Moscova din cauza articolelor critice publicate la adresa puterii.

„Barbanov, un tânăr jurnalist, a dat dovadă de un curaj extraordinar pentru susţinerea independenţei jurnalistice şi a dreptului la opinie în cadrul unor ştiri echilibrate. Acesta este tipul de comportament pe care Peter Mackler Award îl încurajează şi îl premiază”, a declarat directorul Camille Mackler.

Reporteri Fără Frontiere, care administrează acest premiu, informează că nominalizarea lui Barabanov a venit în contextul numeroaselor acte de cenzură a Internetului şi a media din Rusia.

“Suntem încântaţi să aflăm că premiul a ajuns la Ilya Barabanov. Să fii jurnalist în Rusia este una dintre cele mai grele meserii. Ziariştii ruşi au nevoie de susţinere şi de recunoaştere la nivel mondial pentru munca pe care o depun. Curajul, talentul şi perseverenţa lui Ilya sunt esenţiale pentru jurnalismul din Rusia”, a spus Jean-Francois Julliard, secretar general al Reporteri Fără Frontiere.

Premiul Peter Mackler pentru Jurnalismul Etic a fost fondat în iunie 2008 în memoria ziaristului Peter Mackler, care a încetat din viaţă în acea lună, la vârsta de 58 de ani, în urma unui infarct.
Curaj şi etică, două valori

Mackler a lucrat pentru Agenţia France-Presse mai mult de 30 de ani şi a fost fondatorul Global Media Forum, care se ocupă cu formarea jurnaliştilor şi a organizaţiilor non-profit pentru a folosi media ca mijloc de schimbare socială.
Premiul Peter Mackler se acordă anual acelor jurnalişti care luptă cu etică şi curaj pentru libertatea presei în ţările unde aceasta este sever îngrădită. Distincţia a fost conferită prima dată în 2009 ziaristului JS Tissainayagam din Sri Lanka pentru modul în care acesta a acoperit subiectul conflictului cu rebelii Tamil.

Tissainayagam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pe motivul că ar fi încurajat comportamentul terrorist, însă, în luna mai a acestui an, Guvernul din Sri Lanka a anunţat că îi ridică acestuia pedeapsa. JS Tissainayagam este aşteptat să susţină un discurs la ceremonia de premiere care va avea loc în octombrie.