"Ambele părţi au subliniat angajamentul comun pentru intensificarea cooperării dintre BERD şi România. Premierul român a prezentat conducerii BERD mai multe proiecte considerate prioritare de către Guvern, în domeniul Transporturilor, Energiei şi Lucrărilor Publice, cu impact major asupra dezvoltării regionale, respectiv a infrastructurii naţionale", se arată într-un comunicat al Guvernului.
 
Potrivit sursei citate, proiectele urmează să intre într-un proces de evaluare internă efectuat de specialiştii BERD, din perspectiva fezabilităţii lor economice, al efectului pozitiv asupra tranziţiei economiei României către standarde moderne şi performante, cât şi a posibilităţilor de finanţare, în condiţiile actuale dificile de pe pieţele financiare internaţionale. 
 
Board-ul directorilor BERD urmează, totodată, să aprobe pe 30 septembrie noua strategie de ţară pentru România, informează Guvernul. 
 
La întâlnire, preşedintele BERD a reliefat faptul că ''România are un mare potenţial''. 
 
"Cu o piaţă proprie de 20 milioane consumatori şi un număr în creştere de companii româneşti ce au succes pe pieţele internaţionale, România are un mare potenţial. BERD este hotărâtă să sprijine dezvoltarea economică a ţării, cu accent pe stimularea sectorului privat. Avem experienţe foarte bune şi un portofoliu solid în România, pe care intenţionăm să-l dezvoltăm", a declarat Sir Suma Chakrabarti, potrivit comunicatului. 
 
La rândul său, premierul Ponta a subliniat rolul BERD în procesul de trecere a României către o economie de piaţă funcţională. 
 
"BERD a îndeplinit un rol esenţial în procesul de tranziţie al României către o economie de piaţă funcţională, după Revoluţie. Dorim ca această implicare să continue pe multiple planuri", a afirmat Ponta. 
 
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali în România, cu circa şapte miliarde euro investiţi până în prezent în peste 370 de proiecte. 
 
Potrivit comunicatului Guvernului, prin aceste proiecte s-a generat un efect de antrenare de peste 14 miliarde euro din partea altor investitori. 
 
Activitatea băncii este orientată către dezvoltarea pieţei de capital, îmbunătăţirea calităţii infrastructurii, reducerea disparităţilor regionale, creşterea incluziunii şi stimularea competitivităţii sectorului privat, precizează sursa citată. 
 
O nouă strategie pentru România, până în anul 2020, se aşteaptă să fie aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie din 30 septembrie. 
 
Operaţiunile BERD în România sunt conduse de către Matteo Patrone, numit director al reprezentanţei de la Bucureşti, începând cu luna iulie.