Evenimentul Zilei > International > Premierul unei ţări europene şi-a anunţat DEMISIA pe motiv că performanţa Guvernului său e SLABĂ
Premierul unei ţări europene şi-a anunţat DEMISIA pe motiv că performanţa Guvernului său e SLABĂ

Premierul unei ţări europene şi-a anunţat DEMISIA pe motiv că performanţa Guvernului său e SLABĂ

Premierul leton Laimdota Straujuma şi-a anunţat luni demisia, invocând slaba performanţă a guvernului său, susţinut de o coaliţie tripartită de centru-dreapta, transmite AFP.

"L-am informat pe preşedintele ţării în legătură cu demisia guvernului", a declarat Laimdota Straujuma. 

Şefa guvernului de la Riga a făcut acest anunţ în urma unei întâlniri cu preşedintele Raimonds Vejonis, care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de activitatea executivului condus de Laimdota Straujuma, scrie Agerpres.

"Trebuie să avem în vedere spiritul politicii externe, ameninţările împotriva securităţii în Europa, criza refugiaţilor etc. De aceea noi avem nevoie de un guvern care să funcţioneze", a afirmat preşedintele leton, conform aceleiaşi surse. 

"Văd că sunt necesare idei noi, contribuţii noi şi energii noi pentru a continua construcţia pe bazele existente", a admis dna Straujumaa. 

Laimdota Straujuma (64 de ani) a preluat funcţia de premier în ianuarie 2014 după demisia lui Valdis Dombrovskis, ea fiind apoi reconfirmată în funcţie în noiembrie anul trecut, în urma alegerilor legislative din luna octombrie a aceluiaşi an. 

AFP notează că, în ultimele săptămâni, în presă locală au fost vehiculate o serie de informaţii privind o posibilă demisie a premierului Laimdota Straujuma, după criticile la adresa sa, inclusiv în cadrul partidului său Unitatea, ca urmare a dificultăţilor de a pune în aplicare proiectul de buget pe anul 2016 ce prevede o creştere a impozitelor. 

Preşedintele leton a anunţat că va avea consultări cu toate formaţiunile politice înainte de a nominaliza un nou prim-ministru care să-i succeadă în funcţie premierului demisionar Laimdota Straujuma.