Senatul italian a votat marţi proiectul de lege privind imunitatea penală a patru dintre cei mai înalţi oficiali ai statului, printre care şi şeful guvernului, Silvio Berlusconi.
Documentul a fost aprobat cu 171 de voturi „pentru“, 128 „împotrivă“ şi şase abţineri, anunţă agenţia de presă italiană ANSA. Senatul a votat asupra variantei finale a textului de lege care fusese deja aprobată de deputaţi pe 10 iulie.
Ca efect al acestei legi, şeful guvernului, Silvio Berlusconi, care a revenit la putere în luna mai, după succesul dreptei în alegerile legislative, a devenit acum imun urmăririi penale pe durata mandatului său de cinci ani. Legea suspendă şi procesele aflate în curs, la Milano, împotriva premierului Berlusconi, acuzat de coruperea unui martor.
Actul normativ se aplică premierului, preşedintelui republicii şi preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului. Imunitatea se aplică însă pe durata unui singur mandat, excluzând posibilitatea ca şeful guvernului să devină preşedinte, o ambiţie pe care mass-media i-o atribuie lui Silvio Berlusconi. Legile imigraţiei, trecute „la pachet“ Opoziţia de stânga a denunţat noua lege a imunităţii, pe care a numit-o „un privilegiu care anulează egalitatea între cetăţeni“, stipulată prin Constituţie. „Criticilor care au vizat rapiditatea cu care a fost prezentat acest proiect le spun că textul nu este nici prematur, nici tardiv, este drept“, a replicat însă ministrul justiţiei, Angelino Alfano. La fel de controversat este şi noul pachet de legi pentru „limitarea imigraţiei clandestine şi a criminalităţii“, adoptat ieri de senatul italian, relevă Mediafax.
Noul pachet instituie delictul de imigraţie clandestină, care atrage pedepse cu închisoarea între 6 luni şi 4 ani, precum şi expulzarea imigranţilor ilegali sau cu situaţie incertă. Măsurile au fost condamnate de opoziţia de stânga din Italia, precum şi de asociaţiile religioase catolice şi cele de apărare a drepturilor omului.