PREMIERĂ. Ioan Dorin Daneșan (PSD) și-a pierdut mandatul de primar al Sighișoarei după ce a fost condamnat cu supendare pentru corupție

PREMIERĂ. Ioan Dorin Daneșan (PSD) și-a pierdut mandatul de primar al Sighișoarei după ce a fost condamnat cu supendare pentru corupție

Prefectul judeţului Mureş, Vasile Liviu Oprea, a emis un ordin prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al municipiului Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Şeful Cancelariei Prefectului de Mureş, Dragoş Bardoşi, a confirmat, pentru Agerpes, că acest ordin constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar al municipiului Sighişoara, începând cu data comunicării. 'Atribuţiile primarului vor fi exercitate, de drept, până la alegerea noului primar, de către viceprimarul desemnat de către Consiliul Local, în condiţiile legii. Primarul poate contesta în contencios ordinul', a precizat Dragoş Bardoşi, citat de Agerpres.

Acesta a arătat că din cauza existenţei unei practici neunitare în privinţa constatării încetării mandatului primarului în cazul condamnărilor la închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de la instalarea în funcţie, la începutul lunii august, prefectul de Mureş a făcut o serie de demersuri la Ministerul Afacerilor Interne şi la Curtea Constituţională a României.

'Prefectul a transmis o adresă la MAI, prin care cerea o poziţie vizavi de e interpretarea şi aplicarea legii. La începutul lunii octombrie la Instituia Prefectului Judeţul Mureş a fost prezent Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne pe această temă. De asemenea, Instituţia Prefectului a trimis către Ministerul Justiţiei şi Curtea Constituţională a României o solicitare privind un punct de vedere vizavi de aplicarea acestor prevederi legale, în condiţiile condamnării unui primar cu suspendarea executării pedepsei. În urma acestor demersuri s-a luat decizia emiterii Ordinului nr. 311 din 24.11.2014', a precizat Dragoş Bardoşi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condamnare

Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat, în data de 7 martie 2013, pe primarul Sighişoarei, Ioan Dorin Dăneşan (PSD), la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, Instituţia Prefectului Judeţul Mureş a făcut o plângere penală împotriva secretarului Primăriei Bahnea, judeţul Mureş, care a refuzat, în repetate rânduri, să transmită Prefecturii referatul privind situaţia juridică a primarului Ioan Jors (ales PDL în 2012), care a fost condamnat de Curtea de Apel Târgu Mureş la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru conflict de interese, iar referatul secretarului Primăriei Bahnea era necesar pentru iniţierea demersurilor de emitere a ordinului de constatare a încetării mandatului primarului înainte de termen.

Prin sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, primarului Ioan Jors i s-a interzis timp de 10 ani dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Verificări și pentru "colaborarea" cu Securitatea

De asemenea, Instituţia Prefectului Judeţul Mureş verifică şi temeiul legal cu privire la situaţia ivită în cazul primarului comunei Râciu, Vasu Ioan (PDL), pe numele căruia există o sentinţă definitivă privind calitatea lui de colaborator al Securităţii înainte de 1990.

Instituţia Prefectului urmează să întreprindă demersurile legale pentru constatarea încetării mandatului şi în cazul primarului din comuna Râciu, Ioan Vasu (PDL), după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis că acesta a avut calitatea de colaborator al Securităţii, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul primarului împotriva hotărârii respective.