Vinerea trecută, tribunalul militar din regiunea Leningrad l-a declarat vinovat pe fostul ofițer FSB, Ilya Kirsanov, de abuz de putere și vătămare corporală gravă. De asemenea, Kirsanov trebuie să-și despăgubească victima, omul de afaceri Igor Salikov, cu echivalentul a 10.800 de dolari pentru agresarea sexuală cu arma din dotare, provocându-i acestuia din urmă răni interne, ca urmare a perchezițiilor la care a fost supus în 2018.
Kirsanov, al cărui contract cu FSB a expirat în iunie fără a mai fi prelungit, nu a pledat vinovat și a declarat că Salikov și-ar fi provocat singur leziunile respective.
La rândul său, Salikov se află în arest preventiv, fiind acuzat de agresiune sexuală.
Hotărârea de vineri a tribunalului militar este prima sentință emisă pentru acte de tortură la adresa unui fost sau actual oficial FSB, potrivit avocatului care îl reprezintă pe Salikov, Pavel Yasman, și a experților intervievați de mass-media ruse.
Comitetul Împotriva Torturii din Rusia nu are date despre vreo condamnare anterioară a unui ofițer FSB pentru același tip de acuzații, a declarat filiala de la Moscova a ONG-ului pentru cotidianul Vedomosti.
„Spre deosebire de ofițerii de poliție, care sunt mai ușor de trimis în judecată, cazul acesta de tortură, intentat împotriva unui ofițer FSB, stabilește un precedent în Rusia”, a declarat luna trecută doamna Tatyana Glushkova, avocat al Organizației Memoriale pentru Drepturile Omului, pentru ziarul independent Novaya Gazeta.
Sondajele de opinie recente au scos la iveală faptul că unul din 10 ruși au declarat că au fost supuși, de către oamenii legii, la ceea ce ei consideră a fi un act de tortură.