Evenimentul Zilei > Politica > Premieră în istoria Uniunii Europene înaintea alegerilor
Premieră în istoria Uniunii Europene înaintea alegerilor

Premieră în istoria Uniunii Europene înaintea alegerilor

Cu patru luni înaintea scrutinului prin care sunt aleși eurodeputații, Parlamentul European a lansat un site în care se explică procesul de vot atât în fiecare stat membru, cât și cum pot proceda cetățenii europeni aflați în afara granițelor Uniunii. Un astfel de instrument a fost creat pentru prima dată în istoria Uniunii Europene. Scopul site-ului este de a ajuta cetățenii europeni să găsească toate informațiile de care au nevoie într-un singur loc.

Pentru fiecare țară membră UE, regulile electorale sunt explicate într-un format de tipul Q&A (Întrebări&Răspunsuri). Pe platforma www.alegerile-europene.eu se găsesc informații generale, precum data votului, vârsta necesară, terme nele pentru înscriere, documentele necesare, pragul electoral, numărul deputaților europeni ce pot fi votați în fiecare țară și link-uri către autoritățile electorale naționale din fiecare stat membru UE.

Poate cea mai importantă secțiune de pe website este cea dedicată votului din străinătate. În cadrul rubricii respective se găsesc informații despre cum se poate vota din străinătate, atât dintr-un stat membru UE, cât și dintr-un stat terț. Lucrul acesta este foarte important, de pildă, pentru cei aproximativ trei milioane de cetățeni europeni, rezidenți în Regatul Unit.

Platforma www.alegerileeuro pene.eu mai oferă informații și despre Parlamentul European, candidații cei mai cunoscuți și ce se va întampla după alegeri, acțiuni de popularizare a alegerilor în rândul cetățenilor, un link către o pagină web dedicată rezultatelor alegerilor sau grupurile parlamentare și partidele politice din PE.