Evenimentul Zilei > Actualitate > Premieră aviatică în România! Cel mai avansat avion de luptă soseşte la Câmpia Turzii
Premieră aviatică în România! Cel mai avansat avion de luptă soseşte la Câmpia Turzii

Premieră aviatică în România! Cel mai avansat avion de luptă soseşte la Câmpia Turzii

Două avioane F-22 Raptor vor sosi în curând în România. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a făcut anunțul prin care partenerii strategici ai NATO să considere că România este un aliat pe care se pot baza în orice moment.

"Este, într-adevăr, o zi foarte importantă pentru noi, este, aş putea spune, a doua oară când în România avem avioanele F-22 Raptor, dacă vreţi, cea mai avansată tehnică de zbor, cel mai avansat avion de luptă în acest moment, care, iată, soseşte la Câmpia Turzii. Este un exerciţiu comun, pe care îl salutăm, pentru că asta nu face decât să arate că, atunci când aduci în România avioanele F-22, le aduci într-o ţară partener de încredere, partener de nădejde. Asta arată că România este considerată de partenerii noştri strategici, SUA, ca un aliat pe care se pot baza în orice moment”, a declarat Mihai Fifor.

Ministrul Apărării a subliniat că, în continuare, România rămâne extrem de dedicată parteneriatului strategic cu SUA.

 "Ne dorim să arătăm că aici, la Marea Neagră, suntem furnizorul cel mai important de securitate şi spun lucrul acesta ori de câte ori am ocazia să o fac", a afirmat Fifor.

În privinţa exerciţiilor bilaterale, ministrul Apărării Naţionale a spus că acestea întăresc interoperabilitatea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA iar noua tehnică de luptă adusă în ţară demonstrează că există o deschidere cu totul specială faţă de România.

"Învăţăm, învăţăm împreună, împreună arătăm că suntem o forţă, pentru că toţi suntem parteneri NATO. Desigur, exerciţiile acestea comune nu fac altceva decât să întărească interoperabilitatea dintre forţele aeriene române şi forţele aeriene ale SUA. Faptul că avem tehnică de ultimă generaţie la Câmpia Turzii, în momentul de faţă, arată că există o deschidere cu totul specială faţă de România şi faţă de exerciţiile acestea bilaterale între cele două armate", a subliniat ministrul.

Mihai Fifor a precizat că România a achiziţionat 12 aeronave F-16 şi că va mai achiziţiona încă cinci aparate, în primă instanţă, din Portugalia.

„Avem acordul colegilor portughezi şi suntem în faza în care discutăm condiţiile tehnice pentru acest lot de cinci aeronave F-16, urmând ca, în planul următor, să trecem la ceea ce ne-am propus, adică încă 36 de avioane F-16”, a conchis Mihai Fifor.

Două avioane F-22 Raptor au sosit luni, în premieră, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, împreună cu un avion cisternă KC-135 Stratotanker şi circa 15 membri ai echipajelor, pentru a lua parte la un exerciţiu comun de pregătire româno-american.

Avioanele F-22 provin de la Escadrila 95 de Vânătoare, Unitatea 325 de Vânătoare, de la Baza Aeriană Tyndall din Florida şi au sosit în Europa la începutul acestei luni, deplasarea la Câmpia Turzii fiind făcută de la Baza Aeriană Spangdahlem din Germania.

Avionul cisternă KC-135 Stratotanker provine de la Unitatea 100 de Alimentare Aeriană de la Baza Forţelor Aeriene Regale de la Mildenhall, Marea Britanie, şi oferă alimentare pentru dislocarea în România.