Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. Prefectura Capitalei declară război Primăriei Sectorului 5. Piedone face un pas în spate
UPDATE. Prefectura Capitalei declară război Primăriei Sectorului 5. Piedone face un pas în spate

UPDATE. Prefectura Capitalei declară război Primăriei Sectorului 5. Piedone face un pas în spate

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anunțat, joi dimineață, ca va da în judecată primăria Sectorului 5. Anunțul a fost făcut în contextul scandalului generat de restricțiile care se vor a fi impuse în sectorul condus de Piedone.

UPDATE: Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, suspendă pentru moment dispoziţia sa privind reducerea programului unor agenţi economici, în urma unei discuţii telefonice pe care a avut-o joi cu prefectul Capitalei, Alin Stoica, potrivit unui comunicat al autorităţii locale.

„La solicitarea Prefectului, primarul a fost de acord să aştepte deciziile care urmează să fie luate la nivel de Guvern şi care presupun adoptarea unor măsuri unitare la nivelul Capitalei. Cei doi oficiali au căzut de acord în privinţa faptului că mai presus de orice este interesul şi sănătatea cetăţenilor, iar situaţia epidemiologică actuală necesită adoptarea unor măsuri suplimentare”, a precizat Primăria Sectorului 5.


Joi dimineață, Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anunțat ca va da în judecată primăria Sectorului 5.

„La Sectorul 5, Primăria a emis dispoziții care nu sunt legale. O să informăm și Primăria, ca să știe că dispozițiile respective sunt suspendate”, a spus Alin Stoica.

Aseară am solicitat primăriei să retragă acele măsuri. Am decis să atacam primăria în Instanță. Așteptăm hotărârea Guvernului. Acolo se stabilesc limitele în care putem sa acționam”, a spus prefectul Alin Stoica.

„În București, cea mai mare rată de infectare este la populația activă. Ca sa mărim fluxul de vaccinare trebuie sa acoperim, pe lângă resursele materiale, și resursele umane. O parte dintre masurile DSP sunt justificate: cele pentru transporturi, aglomerația magazinelor etc”, a mai spus prefectul Capitalei.

Scandal între Prefectură și Primăria Capitalei

Miercuri, un adevărat scandal a ponit între primăria Sectorului 5 și Prefectura Capitalei după ce instituția condusă de Cristian Piedone a venit cu o serie de  măsuri pentru a prveni carantinarea.

mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile vor fi deschise, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00, iar sâmbăta şi duminica în intervalul orar 07.00 – 15.00.

Programul benzinăriilor şi farmaciilor nu va fi afectat. Farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.

În schimb, programul pieţelor agroalimentare de pe raza Sectorului 5 se va modifica, urmând a fi deschise de luni până vineri în intervalul orar 7.00 – 17.00, iar sâmbăta şi duminica între 7.00 şi 15.00.

Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19.00.

În privinţa cursurilor şcolare, Primăria Sectorului 5 va asigura în continuare produsele necesare pentru limitarea răspândirii COVID-19, şi anume: măşti de protecţie pentru elevi şi profesori şi dezinfectanţi.

Poliţia Locală a Sectorului 5 va efectua verificări pentru a se asigura că agenţii economici respectă măsurile.

La scurt timp după anunțul Pimăriei Sectroului 5, Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a informat miercuri că dipoziția este nelegală.

Prefectura Capitalei i-a trimis primarului Sectorului 5 un document prin care îi cere să revoce urgent această dispoziţie, amintind că Guvernul a emis pe 10 martie hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând din 14 martie care prevede că programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise publice şi/sau private este 5,00 – 21,00.

„Având în vedere caracterul obligatoriu al actului administrativ cu caracter normativ sus menţionat, autorităţile administraţiei publice nu pot stabili un alt program de desfăşurare a activităţilor de către operatorii economici decât cel aprobat la nivel central. (…) Totodată, vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic actual, toate componentele Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în sistem integrat şi cu respectarea principiului operativităţii, conlucrării active şi subordonării ierarhice”, a transmis Prefectura.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.