Precedentul deciziei CCR în Istoria Românilor. 2/14 mai 1864
- Florian Olteanu
- 6 decembrie 2024, 17:34
Precedentul deciziei CCR în Istoria Românilor! 2 /14 mai 1864! Recenta decizie a CCR de a anula alegerile prezidențiale a mai avut un precedent.
În anul 1864, tensiunile dintre majoritatea conservatoare din Adunarea Deputaților și Guvernul Kogălniceanu atinseseră un maxim. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și premierul Mihail Kogălniceanu doreau să implementeze reforme fundamentale. Adunarea era în majoritate conservatoare. Situația era, legal vorbind, fără ieșire.
Precedentul - preliminariile zilei de 2/14 mai 1864
Precedentul din 2/14 mai 1864 a rămas în istorie! Consulii străini acreditați la București nu se sfiau să declare simplu în memorii sau în corespondența diplomatică: „mâine, probabil, lovitură de stat”.
Dar ce anume a determinat ca să apară precedentul respectiv? În primul rând, reforma agrară dusese inclusiv la un asasinat în vara anului 1862. Murise atunci premierul Barbu Catargiu. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza era decis să meargă până la capăt. Adică avea de gând să dizolve Adunarea.
Precedentul 2 /14 mai 1864 - Cum s-a derulat lovitura de stat?
Precedentul a reprezentat următorul parcurs! Premierul Mihail Kogălniceanu a dat citire raportului guvernamental ca sinteză parlamentară. A prezentat proiectul de reformă agrară. Conservatorii din Adunare au votat contra. Au cerut demisia Premierului și, indirect abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Mihail Kogălniceanu a declarat că își depune mandatul! Alexandru Ioan Cuza i-a cerut să rămână în sală. Au intrat jandarmii care i-au luat pe sus pe membrii majorității conservatoare. Cuza și Kogălniceanu au reușit să își pună planul în aplicare. Marile reforme puteau continua. În plus, a apărut pentru prima dată Parlamentul Bicameral, prin introducerea Senatului.
Kogălniceanu - Omul de la 2 Mai! Apare Senatul!
Lovitura de stat de la 2/14 mai 1864 a introdus Statutul Dezvoltător al Convenției de la Paris din 1858. Ea va fi recunoscută de Puterile Garante drept Act Adițional la Convenția de la Paris, pe fondul evoluțiilor interne de la 1859, la 1864. Senatul a fost introdus ca un corp ponderator, pe model american. Se reînoia pe jumătate la jumătatea mandatului de 6 ani. Senaorii erau jumătate aleși cenzitar, jumătate erau numiți de Cuza.
Mihail Kogălniceanu a demisionat însă în ianuarie 1865, pe fondul unei dispute cu domnitorul. Conservatorii și liberalii au decis detronarea lui Cuza în februarie 1866! O vreme din februarie 1866 și până în jurul anului 1876, a intrat într-un con de umbră. I s-a spus ”omul de la 2 Mai”.