Evenimentul Zilei > Social > Praful de la Moldomin va fi ținut la sol cu aspersoare. Autoritățile caută soluții pentru redeschiderea activității
Praful de la Moldomin va fi ținut la sol cu aspersoare. Autoritățile caută soluții pentru redeschiderea activității

Praful de la Moldomin va fi ținut la sol cu aspersoare. Autoritățile caută soluții pentru redeschiderea activității

Mare parte din aspersoarele care vor umezi praful poluant de la Moldomin, au fost deja montate. Îm continuare se caută soluții pentru repornirea activității fostei exploatări de cupru de la Moldova Nouă.

Prefectul judeţului Caraș Severin, Matei Lupu, a abordat într-o declarație de presă subiectul poluării cu praf din  iazul de decantare Tăuşani-Boşneag. ”Cred că la ora actuală dacă mai e maximum 10% din suprafaţă care să nu fie acoperită de aspersoare“, a declarat prefectul, vorbind despre aspersoarele care, de anul trecut, se montează în zona de decantare a minei.

Ultimul Colegiul Prefectural a adus în discuţie praful de la Moldomin, cu care, potrivit celor de la Garda de Mediu, anul trecut, s-au produs cinci poluări accidentale ale atmosferei. În urma monitorizărilor, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale. Prefectul județului susține că  se caută soluții, prin  proiectele de mediu, atât la Ministerul Economiei, cât şi la Ministerul Mediului, pentru a rezolva această problemă – ”cu Moldominul, cu praful, cu infringementul şi cu poluarea  care se produce atât în zona Moldova Nouă, cât şi în zona Serbiei, la Veliko Gradişte. Suntem la final, am văzut exact care este situaţia în teren. Mai era doar ceva de legat la energia electrică, pentru că actele trebuie făcute, vă daţi seama că sunt nişte consumatori foarte mari, şi să finalizeze montatul aspersoarelor”.

Potrivit preefctului, umectarea permanentă a prafului nu este o soluție provizorie, ci s-a avut în vedere şi posibila redeschidere a activităţii: ”iazul de decantare este prevăzut şi pentru următoarea etapă. Adică în situaţia în care Moldominul, dacă reporneşte, tot acolo trebuie să se depoziteze în continuare. Fiind şi o arie protejată, e foarte greu să se poată crea un nou iaz de decantare, şi de aceea se foloseşte iazul acesta. Probabil că se va hotărî exact când şi cum, noi avem speranţa că se va porni şi Moldominul,  şi întreprinderea minieră de la Moldova Nouă. Chiar o să am o discuţie şi în privinţa aceasta la Ministerul Economiei“.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: