Evenimentul Zilei > Monden > Povestea mega-hotelului cu 105 etaje care nu a avut niciodată nici măcar un singur oaspete
Povestea mega-hotelului cu 105 etaje care nu a avut niciodată nici măcar un singur oaspete

Povestea mega-hotelului cu 105 etaje care nu a avut niciodată nici măcar un singur oaspete

Există o clădire care apare întotdeauna în fotografiile din Phenian și nu figurează printre monumentele de interes turistic.

Hotelul Ryugyong este o clădire imensă, care depășește cu câțiva metri chiar și Turnul Eiffel. Ar fi fost hotelul Ryugyong, poreclit de nord-coreeni „hotelul ghinionului”, deoarece din 1987, când a fost construit, nu a găzduit niciodată pe nimeni. Nici măcar un om. Construcția cu 105 etaje ar fi trebuit să găzduiască 3.000 de persoane, având cinci restaurante panoramice și mai multe terase.

Astăzi, este cea mai înaltă clădire neocupată din lume, potrivit Guiness World Records, servind în primul rând ca fundal impresionant pentru diverse spectacole închinate regimului.

Cu toate acestea, guvernul continuă să vadă proiectul ca pe o lucrare în curs.

În 1988, în plin Război Rece, după cum scrie Designtaxi, când Seulul se pregătea să găzduiască Jocurile Olimpice de vară, capitala nord-coreeană a decis să organizeze Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților. Eveniment cate se ținea de obicei în Uniunea Sovietică.

Hotelul Ryugyong a fost construit cu ajutorul fondurilor sovietice.

Din cauza problemelor organizatorice, hotelul nu a fost finalizat la timp pentru a găzdui festivalul, așa că lucrările au fost amânate pentru câțiva ani. După destrămarea URSS, dispar și fondurile de finanțare. Așa că în Phenian tronează un bloc de beton în formă de piramidă, înalt de 300 de metri, care ar trebui să se refere la un munte. Ca un simbol al conducătorului nord-coreean de atunci, Kim Ir-sen.

Lucrurile păreau că se mișcă în 2008, când Coreea de Nord a semnat un acord cu firma egipteană de infrastructură Orascom, pentru instalarea 3G în țară. Panouri de sticlă au fost instalate pe exteriorul hotelului, un pas care ar fi costat Orascom 400 de milioane de dolari. S-a estimat atunci că finalizarea hotelului se va ridica la aproximativ 2 miliarde de dolari, aproape 10% din PIB-ul Coreei de Nord.

În 2012, hotelurile germane Kempinski anunțau că vor administra hotelul.Nemții s-au retras din parteneriat în doar câteva luni, explicând că discuțiile nu au avansat după etapa inițială.
Photo 27651105 © NndrlnDreamstime.com