Postul Paștelui este perioada în care ne stăpânim poftele trupeşți şi să ne căim pentru faptele noastre, nu este doar o abstinență de la mâncare.

Duminică, 3 martie 2019, este lăsată secului de carne (Duminică Înfricoșătoarei Judecați). Timp de încă o săptămâna, creștinii mai au voie să consume brânză. Peste o săptămâna, duminică 10 martie 2019, este lăsată secului de brânză (Duminică Izgonirii lui Adam din Răi), informează sfatulparintilor.ro.

Din acest moment începe Postul Paștelui 2019, ce va dura până sâmbătă, 27 aprilie 2019. Duminică, 28 aprilie 2019, este prima zi din Paștele Ortodox. 

Postul Paștelui 2019.  Dezlegări la pește

Spre deosebire de Postul Crăciunului care este mai blând și are multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai aspru. Zillele în care se da dezlegare la peste sunt luni, 25 martie (Bună Vestire) și duminică, 21 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile). 

Mai mult, în Săptămâna Mare  se mănâncă numai seară, pâine și apă. Iar în Vinerea Mare se ține post negru. 

Postul Paștelui 2019 – Ce să faci și ce să nu faci
În postul Paștelui nu se consumă carne sau lactate. De asemenea, credincioși trebuie să-ți țînă în frâu gândurile necurate și poftele. Nu este bine să faci petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău pe cineva.

Postul Paștelui presupune curățenie trupească și sufletească.

Postul Paștelui este un îndemn spre spiritualitate, milostenie, lecturi din Biblie și alte cărți duhovnicești. Credincioșii trebuie să se spovedească în timpul Postului Mare pentru a se pregăti pentru Împărtășanie.

De asemenea, în Postul Mare se citește Canonul cel Mare. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește pe fragmente în prima săptămâna a Postului Sfintelor Paști, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, la Pavecernita; iar în întregime se citește joi din săptămâna a 5-a a Postului Sfintelor Paști, la Pavecernita.

În Postul Paștelui NU se fac nunți.
 

Postul Paștelui 2019 – Rugăciune de spus în Postul Mare

Doamne Dumnezeule și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grairii în deșert nu mi-l da mie.

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău.

Așa Doamne, Împarate, dăruiește-mi că să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor.

Amin.