POSTELNICU: Limitele capitalismului

POSTELNICU: Limitele capitalismului

POSTELNICU: "Când Bill Gates vorbeşte, cei mai importanţi oameni ai lumii ascultă şi iau notiţe."

Când Bill Gates vorbeşte, cei mai importanţi oameni ai lumii ascultă şi iau notiţe. Aşa s-a întâmplat la recenta reuniune a Forumului Economic Mondial de la Davos, unde cel mai bogat om al lumii a vorbit despre limitele capitalismului şi cum ar putea fi ele depăşite. Îndemnul dlui Gates este de a reforma exact sistemul care i-a permis să acumuleze averea cea mai mare din lume. În esenţă, fondatorul Microsoft a propus corporaţiilor din toată lumea un nou mod de gândire economică: capitalismul creator, bazat pe inovaţia pusă în slujba altor motivaţii decât profitul.

Dl Gates a vorbit despre cum pot şi trebuie să fie ajutaţi acei oameni pe care capitalismul tinde ori să-i ignore, ori să-i împingă la marginea societăţii, transformându-i în victime. Imperativul de a umaniza capitalismul propus de dl Gates nu caută să refacă însă hegemonia statului în economie. În acelaşi timp, piaţa şi legile sale nu ajung să domine societatea. În viziunea dlui Gates, motivaţia de a face un bine trebuie să completeze motivaţia profitului, ci nu să o înlocuiască, tocmai pentru a da forţă şi sens sistemului capitalist.

Aceeaşi forţă a inovaţiei care aduce câştiguri financiare poate fi canalizată în aşa fel încât să producă beneficii sociale. Exemplul clasic este al unei companii farmaceutice: cercetătorii care lucrează la un remediu al impotenţei sunt capabili să se concentreze asupra unui remediu pentru malarie. Problema este că malaria afectează oamenii săraci, în timp ce lumea bogată are milioane de oameni dispuşi să plătească bani grei pentru alevierea impotenţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În viziunea dlui Gates, motivaţia profitului trebuie completată de motivaţia binelui în aşa fel încât bolile copiilor Africii să beneficieze de aceeaşi atenţie ca şi organele sexuale ale occidentalilor, din partea unor cercetători la fel de inventivi. În locul banilor, dl Gates îi îndeamnă pe capitaliştii lumii să doneze capacitatea lor de a inova în scopul alevierii sărăciei, a foametei sau a unor epidemii. România suferă de sărăcie, de penurie de resurse şi se confruntă cu inegalităţi sociale profunde.

În acelaşi timp, România are şi oameni foarte bogaţi şi companii cu o mare capacitate de a inova. Cu alte cuvinte, România are atât problemele, cât şi potenţialele soluţii la care se referea dl Gates în discursul său de săptămâna trecută. Vacarmul cotidianului autohton poate fi abandonat pentru timpul necesar ca să ne oprim asupra ideilor care se discută în restul lumii. Am suferit prea mult de pe urma democraţiei originale şi a altor modalităţi în care am reuşit să ne subminăm propriul progres.

Chiar dacă de la Bucuresti discursul dlui Gates poate părea anacronic pentru o Românie prizonieră a cacofoniei cotidianului, ideile lansate de el au puterea să ne afecteze viitorul. Deşi România nu a avut reprezentanţi la Forumul Economic Mondial, unde cele mai luminate minţi ale lumii se reunesc în fiecare an, ea poate beneficia de discuţiile care au avut loc acolo. Pentru asta, însă, este nevoie de români care să asculte, cot la cot, cu cei mai deştepţi oameni din lume.