Totuși, ceea ce e logic și firesc tinde mai degrabă să se întîmple. De cele mai multe ori, pe lumea asta se întîmplă ceea ce e logic și firesc să se întîmple, chiar dacă noi nu credem așa ceva. În acest text, mă voi referi exclusiv la evidențe și voi face apel, fără excepție, la ceea ce se știe sigur ori este imediat și pe de-a întregul verificabil. Din punct de vedere politic, alternativa cea mai logică și cea mai firească la V.V.Ponta este Cătălin Predoiu. Mîrîielile, zvonurile, calculele fumiste, fanteziile sau frustrările spun altceva, poate. Vă propun, totuși, să gîndim firesc. PNL a anunțat un viitor prim-ministru, a persistat în anunț în pofida multor zvonuri și l-a întărit cînd Atanasiu și Gorghiu, românește de tot, în penumbra din spatele ușilor închise, ziceau altceva decît ziseseră la lumină. Președintele Iohannis a fost, la rîndu-i, foarte clar. Așadar, după ce pleacă V.V.Ponta și dacă se alcătuiește o majoritate în jurul PNL, normal ar fi să-l avem prim-ministru pe Cătălin Predoiu.  Să gîndim, preț de un editorial, normal. Ei bine, în această alternativă se vede mai mult decît logica politică. Să privim mai atent.

Cătălin Predoiu  a fost un student eminent și a urmat o carieră profesională serioasă, cu doctorat făcut pe bune, activitate didactică consistentă și un parcurs avocațial de real succes. V.V.Ponta a fost un student mediocru, a urmat o carieră pe măsura pregătirii și neseriozității sale, ba ajutat de tupeu, ba ajutat de ”servicii”, a abandonat rapid profesiunea și a intrat în PSD. În PSD fiind a obținut un doctorat. Știm cum. Ca avocat, a fost partener cu Șova. Predoiu a intrat în politică după ce devenise un avocat foarte bun și după ce a fost un ministru al justiției cu realizări notabile. Ponta a intrat în politică după ce a  fost mai nimic. Puținii săi ani prin parchetele patriei rămîn doar cu povestea bizară Megapower și un presupus ordin de la ”servicii” în privința acestui dosar. Deși mai vechi și mai proeminent în politică decît Predoiu, pînă să devină prim-ministru, V.V. Ponta nu a făcut absolut nimic notabil pentru țară. A făcut, în schimb, multe, foarte multe pentru el și gașca lui. Predoiu  a fost ministrul justiției exact în anii schimbării acesteia. Sub Macovei și apoi, iarăși, sub Predoiu, justiția românească s-a ridicat din genunchi, a crescut în forță și, mai ales, în prestigiu. Cu Predoiu ministru, justiția a recîștigat puncte serioase de încredere din partea românilor.  Sigur că Traian Băsescu a fost esențial pentru acest proces, sigur că Daniel Morar, Codruța Kovesi, Livia Stanciu și toți ceilalți (foarte mulți!) procurori și magistrați de aceleași convingeri merită aplauzele și recunoștința noastră, dar trebuie să-i recunoaștem lui Cătălin Predoiu măcar meritul de a fi fost ministrul cel mai potrivit pentru această regăsire a puterii și deminității justiției, de nu chiar merite mai mari decît  adecvarea.

Cătălin Predoiu este un om respectuos și decent. V.V.Ponta este arogant, obraznic și, din cîte vedem, mitoman. ( Ultima minciună: ”n-am avut nici o legătură cu cabinetul lui Șova”, uitînd că acum cîțiva ani el însuși a scris în propria declarație de interese că a fost Senior Partner în ”Șova și Asociații”.) Cineva mi-a spus că poți cunoaște omul și după lista celor care îl înjură. Pe Cătălin Predoiu îl atacă sistematic Antena 3 și brokerul fugar. Asta este cu totul în favoarea lui.

În ultimul timp, Cătălin Predoiu mi-a mai cîștigat un gram de încredere. Dintre toți șefii de la PNL, el este singurul care mă convinge că e anti-Ponta. Mulți dintre peneliștii de vîrf sînt într-un șpagat imposibil, încercînd în același timp să facă bani cu Guvernul Ponta, dar să-i facă și opoziție. Alții, au rămas cu USL în suflet și privesc spre Ponta cu ochii umezi și oftaturi. În cîmpul politic general, cel mai redutabil opozant al lui Ponta a rămas Traian Băsescu, deși fostul președinte o face din poziția de pensionar (asta spune totul despre forța de opoziție a PNL). Din PNL, însă, adică din reduta opoziției, condusă de Blaga & Gorghiu (nu cred că  se putea un mariaj  mai expresiv  între incompetență și irelevanță), nu văd un critic mai acerb, mai articulat și mai convingător al porcăriilor pontiste decît Cătălin Predoiu.  Asta înseamnă, înainte de orice, că acest om își ia treaba în serios. Are ceva de făcut, se pune serios pe treabă.

Este, iarăși, de domeniul evidenței că Predoiu va prelua Palatul Victoria cu mult mai pregătit decît era Ponta în 2012. Predoiu știe încă de-acum ce-i acela MTO, are o părere bine articulată despre sistemul administrației centrale și locale, înțelege limpede în ce direcție trebuie să evolueze statul român. Nu va cocheta, haotic, cînd cu China, cînd cu America – opțiunea sa pro-occidetală și atlantică este certă. Vă reamintesc că, după ce a preluat guvernarea, primul gînd al lui V.V.Ponta a fost să dea o lovitură de stat  împotriva lui Băsescu, aruncînd România în marasm. Raportat la acest iresponsabil cu aer de sîngeros aventurier, prudența și rigoarea lui Cătălin Predoiu impun imediat.

Sînt convins că Predoiu va fi un prim-ministru mult mai bun decît Ponta. Dar, încă mai important decît asta, e altceva. Închei acest articol în care am subliniat doar evidențe, cu o mărturisire de ordin personal. Schimbarea lui Ponta cu Predoiu va însemna un salt de calitate umană în fruntea Guvernului. Vom trece de la obraz-gros  la un domn și de la impostură la respectabilitate. Nu-i deloc puțin lucru.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.