"Preşedintele României a vorbit ieri despre viitoarea revizuire a Constituţiei. Şi din punctul meu de vedere anul viitor trebuie ca România să aducă modificări actualei Constituţii pentru a aduce la zi ceea ce a apărut ca noutate în sistemul nostru constituţional. În acest cadru, cred că trebuie să existe o relaţie interinstituţională şi, cu sprijinul dumneavoastră, să asigurăm o întărire a rolului Curţii Constituţionale şi un sprijin pentru prestigiul şi buna funcţionare a unei instituţii fundamentale’, a afirmat Victor Ponta.

Prim-ministrul a mai adăugat că nu este bine ca instituţia Curţii Constituţionale a României să devină a treia cameră a Parlamentului pentru că implicarea Curţii în bătălia politică afectează buna ei funcţionare.

"Nu cred că este bine ca instituţia pe care o reprezentaţi să devină o a treia cameră a Parlamentului. În măsura în care, practic, orice proiect de lege adoptat în Parlament e contestat nu vreau să pun vinovăţia doar în sarcina unei părţi politice. (…)Cred că această practică vă afectează cu adevărat buna funcţionare şi vă obligă să vă pronunţaţi în chestiuni care, până la urmă, sunt de ordin politic şi ţin de bătălia politică între grupurile reprezentate în Parlament’, le-a transmis Victor Ponta celor prezenţi la conferinţa organizată de Curtea Constituţională.

Conform premierului, vina pentru implicarea Curţii în bătăliile politice aparţine mai ales politicienilor.

"Cred că e vina noastră, a oamenilor politici, faptul că de multe ori privim Curtea Constituţională ca un arbitru în bătăliile noastre. Sunt absolut convins că bătăliile politice trebuie soluţionate în primul rând de populaţia României prin vot (…), de Parlament (…) şi prin dialog şi capacitate de construcţie între reprezentanţii diverselor instituţii", a adăugat Victor Ponta, citat de Agerpres.

CITIŢI ŞI:

Băsescu îi dă şah lui Ponta: Constituţie contra Bruxelles