Evenimentul Zilei > Politica > Victor Ponta: „Tăriceanu este principala mea opţiune pentru postul de PREMIER”. El nu îi exclude nici pe Florin Georgescu şi George Maior
Victor Ponta: „Tăriceanu este principala mea opţiune pentru postul de PREMIER”. El nu îi exclude nici pe Florin Georgescu şi George Maior

Victor Ponta: „Tăriceanu este principala mea opţiune pentru postul de PREMIER”. El nu îi exclude nici pe Florin Georgescu şi George Maior

Variantele de premier luate în considerare de Victor Ponta suntCălin Popescu Tăriceanu, Florin Georgescu şi George Maior.

Revenim cu amănunte

Călin Popescu Tăriceanu este deputat, încă din prima legislatură și rămâne parlamentar până în prezent. Membru al grupării Dinu Patriciu, în 1993, pleacă din PNL și înființează PNL-Aripa Tânără, însă revine în formațiunea liberală sub umbrela Convenției Democrate Române și ajunge ministru al Industriilor (1996-2000). Ca premier, deși se lăuda că „economia duduie”, a fost acuzat că a lăsat o moștenire grea, mare parte din banii de la buget mergând spre primarii liberali. În martie 2014, demisionează din PNL, în semn de protest față de decizia de a rupe alianța cu PSD. Drept răsplată, socialdemocrații îi oferă șefia Senatului. Își anunță candidatura la alegerile prezidențiale din noiembrie și revine obsesiv la Traian Băsescu, propunând a treia suspendare a președintelui.

În vârstă de 47 de ani, șeful SRI este diplomat, profesor universitar, doctor în drept, absolvent al Universității „Babeș- Bolyai” și fost parlamentar PSD, membru al așa-numitului grup reformator de la Cluj.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune, pe 25 septembrie, întrebat dacă ar putea candida pentru postul de președinte sau premier, șeful SRI a spus: „Nu. Mă gândesc la calitatea pe care o am de director. După ce termin cu această poziție, putem discuta orice, inclusiv asemenea aspecte. (…) Începe această campanie electorală cu multe discuții despre servicii. Serviciile își fac datoria independent și profesionist”. Un răspuns nuanțat, care nu exclude scenariul după alegeri. Numele său a apărut, periodic, pe lista scurtă a premierilor.

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. George Maior, diplomatul cu mână de fier

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Călin Popescu Tăriceanu, liberalul de stânga

Florin Georgescu este prim-viceguvernator al BNR și  a îndeplinit funcțiile de deputat din 1996 până în 2004 și ministru al finanțelor (1992-1996). Din 7 mai 2012 până în 21 decembrie 2012 a fost ministru al finanțelor în Guvernul Ponta (1).

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: