Evenimentul Zilei > International > Polonia îşi face LEGILE cum vrea: A ADOPTAT TOATE proiectele legislative în CIUDA recomandărilor UE
Polonia îşi face LEGILE cum vrea: A  ADOPTAT TOATE proiectele legislative în CIUDA recomandărilor UE

Polonia îşi face LEGILE cum vrea: A ADOPTAT TOATE proiectele legislative în CIUDA recomandărilor UE

Polonia nu a ţinut cont de avertizările oficialilor Uniunii Europene şi au adoptat două legi conferind Legislativului şi Executivului controlul de facto asupra sistemului judiciar, notează BBC online.

Prin proiectele legislative adoptate ieri, Parlamentul va avea controlul total asupra numirii membrilor Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS), organism ce are prerogativa de a decide numirile şi promovările magistraţilor.

O altă prevedere vizează scăderea vârstei de pensionare a membrilor Curţii Supreme de Justiţie de la 70 de ani la 65 de ani. Această dispoziţie este contestată, întrucât PiS urmăreşte pensionarea actualei preşedinte a Curţii Supreme, deşi conform Constituţiei ea trebuie să rămână în funcţie pentru un mandat de şase ani, adică până în 2020.

Legile urmează să fie supuse la vot şi în Senat, iar ulterior vor fi trimise spre promulgare către preşedintele Andrzej Duda. Dacă legile vor fi promulgate, Parlamentul va deţine puterea de a decide componenţa Consiliului Naţional al Magistraturii.

Evident că au fost şi critici legate de noul proiect de lege privind Curtea Supremă, PiS a apreciat că are mandatul democratic de a face sistemul judiciar mai eficient şi a susţinut că în mai multe ţări ale Uniunii Europene, inclusiv în Germania, puterile executivă şi legislativă au un cuvânt important de spus în numirea judecătorilor. Opoziţia nu a pus la cale până în prezent niciun un protest public de anvergură împotriva măsurilor adoptate.