Evenimentul Zilei > International > Politolog român: “Relația României cu Turcia a fost de un servilism inacceptabil”
Politolog român: “Relația României cu Turcia a fost de un servilism inacceptabil”

Politolog român: “Relația României cu Turcia a fost de un servilism inacceptabil”

Autorităţile române ar fi trebuit să condamne faptul că în Turcia nu sunt respectate drepturile omului, susţine Cristian Pîrvulescu. Politologul român mai suţine că, de-a lungul anilor, România a avut o atitudine servilă faţă de regimul lui Erdogan.

„Toată lumea s-a îngrozit de ce se întâmplă în Turcia, atacul la statul de drept este mai mult decât evident, iar autoritățile române tac”, a declarat Cristian Pîrvulescu într-un interviu acordat digi24.

„Președintele Iohannis a fost în vizită la Ankara în încercarea de a încheia o alianță militară în interiorul NATO, celebra flotă care ar fi trebuit să staționeze la Marea Neagră, fără să facă niciun fel de referire la situația drepturilor omului”, a mai arătat Cristian Pîrvulescu.

„Relațiile economice cu regimul lui Erdogan au fost călduroase pentru aproape toți liderii români de după 2003. Aș putea spune că relația cu Turcia a fost de un servilism inacceptabil”, a punctat politologul. El a mai spus că, pe de altă parte, sunt de condamnat și UE și NATO, care l-au acceptat pe Erdogan ca partener de dialog și cu care au încheiat un acord „rușinos” în privința refugiaților.

Cristian Pîrvulescu a vorbit și despre cel considerat inamicul nr. 1 al președintelui Erdogan, clericul Fethullah Gulen, a cărui rețea de școli private este prezentă și în România printr-o universitate și mai multe licee. „Cei care au copii în cele 11 școli turcești știu despre ce e vorba. N-aș vrea să spun că sunt cele mai bune licee din București, dar sunt foarte bune”, a spus Cristian Pîrvulescu, menționând că a avut ocazia să discute instituțional cu aceste licee, la care sunt aduși profesori foarte buni, se pune accent pe matematică, studiile se fac în limba engleză și absolvenții primesc diplomă Cambridge.

Pîrvulescu l-a criticat în acest context pe ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, care într-un interviu acordat sâmbătă seara a sugerat că din moment ce se va cere extrădarea lui Fethullah Gulen din SUA, România are și ea o problemă cu cele 11 școli private pe care le-ar deține Gulen.

CITEŞTE AICI declaraţiile ambasadorului ERTAŞ

„Eu nu cred că MAE i-a cerut acestui ambasador să explice ce a vrut să spună” când a făcut legătura între Gulen și cele 11 școli, a mai spus politologul.

Școlile la care a făcut referire deplomatul turc sunt grupate sub denumirea „Lumina Instituții de Învățământ”, o organizaţie care s-a înființat în anul 1994 la Constanța.

Într-un interviu pentru România Liberă, Iulia Nueleanu, PR&Marketing „Lumina Instituții de Învățământ”, neagă orice finanțare din partea organizației clericului Fethullah Gulen și subliniază că școlile funcționează conform legislației românești. „Activitatea noastră nu are nicio legătură cu Fethullah Gulen. Nu există nicio legătură instituțională cu dânsul și el nu se află în Consiliul nostru de administrație. Nu este sponsor și nu ne ajută logistic”, a spus Iulia Nueleanu

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: