Evenimentul Zilei > Justitie > Polițiști, amenințați de interlopi: „Venim la tine acasă să-ți dăm foc!”
Polițiști, amenințați de interlopi: „Venim la tine acasă să-ți dăm foc!”

Polițiști, amenințați de interlopi: „Venim la tine acasă să-ți dăm foc!”

Caz de o gravitate ieșită din comun, în București. Agenții unei secții de poliție sunt amenințați cu moartea de traficanții de țigări. Mai grav este că, infractorii au aflat adresele și, chiar, CNP-ul oamenilor legii, după ce polițiștii au raportat situația la DIPI - serviciul secret al Ministerului Administrației și Internelor

Chiar în ziua în care polițistul Gheorghe Ionescu, agentul de la Rutieră accidentat mortal de afaceristul turc Abdullah Atash, era înmormântat, mai mulți colegi de-ai acestuia ne-au relatat un caz șocant. De aproape doi ani de zile, agenții de la Secția 16 Poliție sunt terorizați de un clan interlop care „patronează” traficul și comerțul cu țigări de contrabandă, în zona Piața Progresul.

Mai grav este că, situația a fost semnalată Direcției de Informații și Protecției Internă (DIPI), serviciul secret al Ministerului Administrației și Internelor, celebrul „Doi și un sfert” care se ocupă cu protecția polițiștilor.

Supremația clanului Băcanu

Cei care stăpânesc traficul de țigări de contrabandă, în zona Pieței Progresul, sunt membri ai Clanului Băcanu. Polițiștii ne-au relatat că liderii sunt Marian Băcanu și frații Oprea.

În ultimii ani, membrii Clanului Băcanu au primit nenumărate amenzi pentru comercializarea ilegală de țigarete provenite din Ucraina sau Republica Moldova. „Au aproape o sută de amenzi”, ne-a explicat un polițist. Apoi, membrilor clanului Băcanu li s-au întocmit dosare penale în alte zeci de cazuri.

Amenințați din cauza controalelor

O dată cu intensificarea controalelor pentru depistarea traficanților de țigări, așa cum au primit ordine de la șefi, agenții s-au lovit de amenințări la adresa lor și a familiilor lor. Membrii Clanului Băcanu nu s-au sfiit să le zică: „Aveți grijă, știm unde stați!”. Aceste tipuri de amenințări au fost aduse la cunoștința șefilor, dar și a ofițerilor de la DIPI.

Ajutorul cerut la DIPI și…

În disperare de cauză, polițiștii au apelat și la Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP) care le-a înlesnit o întâlnire cu comisarul-șef Antonescu, reprezentantul DIPI sector 3. Liderul SNAP, Iulian Surugiu, ne-a declarat că agenții „dintr-o anumită secție de poliție au cerut ajutorul DIPI, pe linie sindicală”. „Din păcate, cineva, nu știu cine, face acum, plângere împotriva polițiștilor. Astfel, a aflat datele per sonale, domiciliul, ma șini le care le conduc etc., iar persoanele certate cu legea au ajuns să-i amenințe. Mai mult, unul dintre polițiști a fost chemat la testul poligraf,la sugestia celor de la Corpul de Control Intern din Poliția Capitalei, pe motiv că, altfel, se supără procurorul. În aceste condiții, când oamenii își fac datoria și sunt amenințați, ce motivație poți să le mai oferi în lupta împotriva infracționalității?”, a declarat Iulian Surugiu, pentru „Evenimentul zilei”.

Traficanții de țigări au intensificat intimidările

În mod ciudat, amenințările clanului interlop nu numai că nu s-au redus, după ce polițiștii au cerut ajutor la DIPI, dar s-au și intensificat. Cu puțin timp în urmă, interlopii i-au transmis unuia dintre polițiști: „Vezi că știu tot despre tine, și CNP-ul ți-l știu. Cunosc unde stai, unde te-ai mutat și tu și unde lucrează și nevastă-ta. Venim la tine acasă să-ți dăm foc!”.

„Să afle cum s-au scurs informațiile la infractori!”

Iulian Surugiu (foto), liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), este ferm hotărât să nu lase lucrurile așa. El cere serviciilor specializate să afle cum a fost posibil să se scurgă informații, care constituie date personale, către infractori. „Eu nu pot să-i spun ministrului toate problemele să le rezolve oamenii din subordine, specializați, că de aia iau bani. Eu le mediez în continuare polițiștilor o întâlnire cu serviciul de protecție, le cer să susțină adevărul în fața procurorului de la Parchetul Capitalei. Vrem să vedem de unde s-au scurs acele informații și cum de au ajuns acești domni care vând țigări să le afle. Să afle serviciile specializate cum au ajuns infractorii la polițist acasă”, a spus Surugiu.


FOTO: Iulian Surugiu


DIPI:„Verificăm cele semnalate de EVZ”

Reprezentanul DIPI, Alina Enciu, a precizat că sesizările noastre vor face obiectul unei verificări, necesare clarificării acestei situații. De asemenea, oficiali ai DGA au precizat că, în măsura în care procurorul de caz va dispune, ne vor putea lămuri asupra anchetei declanșate în urma sesizărilor făcute de interlopi împotriva polițiștilor.