Editura Evenimentul si Capital

Unde sînt reporterii politici de altădată?! România lui Cristoiu

18-01/ion-cristoiu-romania-1-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 3161 Vizualizari

În Memoriile unui gazetar, volum tipărit la „Cartea Românească” în 1989, A.P. Samson se referă la un gen gazetăresc uitat azi: reportajul politic.

Bun cunoscător al presei dinaintea comunismului, autorul descoperă pe reporterii politici la poarta Palatului Regal, aduşi aici, în grabă, de zvonul unei crize de guvern: „Reporterii făceau muncă de observaţie: cutare a intrat, cutare a ieşit. Cîteodată li se făcea o declaraţie politică, altădată nu li se spunea nimic. Fizionomia constituia un domeniu ce trebuia cercetat cu cea mai mare atenţie şi ascuţime. Din faptul că cineva ieşea din audienţă bine dispus sau morocănos, reporterul trăgea concluzii de mare importanţă. Toate acestea se transmiteau redacţiilor de la cele două telefoane de peste drum, unul la băcănia Ciobanu, dispărută în concurenţă cu Dragomir Niculescu, şi altul la cofetăria Zamfirescu, plasată aici de providenţă pentru uzul gazetarilor. Marii reporteri politici aveau informaţii „de la sursă”, prin relaţiile lor directe cu oamenii politici. Fapte, impresii, speculaţii şi mai ales zvonuri alimentau reportaje pe care secretarii de redacţie le utilizau cu maximum de ingeniozitate în materie de paginaţie, titluri, subtitluri şi caractere tipografice”.

De remarcat, mai întîi, că aceşti reporteri politici sînt înaintaşii redactorilor de azi acreditaţi la diferite instituţii ale Puterii: Preşedinţie, Guvern, Parlament. Numărul lor creşte cînd se anunţă un moment de criză. Creşte, de asemenea, şi agitaţia lor pe holuri, pe scări, prin birouri. Ca şi antecesorii interbelici, reporterii politici postdecembrişti aşteaptă cu încordare. La vremea tinereţii mele, chiar dacă nu eram un simplu redactor, am stat şi eu pe la uşile dincolo de care se luau decizii răsunătoare. Am aşteptat astfel o noapte întreagă la sediul PD ca echipa Roman din 1991 să ia o decizie în chestiunea candidaturii lui Ion Iliescu. Asemenea reporterilor politici de la Palatul Regal, ne năpusteam asupra fiecărui ins pe care-l vedeam ieşind din sală, întorceam pe toate feţele fiecare zvon. Era o atmosferă interesantă. Trebuia să fii ziarist înnăscut pentru a înţelege că astfel de momente dau unicitate meseriei tale.

Există, totuşi, mari diferenţe între reporterul politic din anii interbelici şi redactorul acreditat din anii postdecembrişti. Reporterul politic nu se baza exclusiv pe declaraţii. Azi, însă, redactorul acreditat aşteaptă întîi şi-ntîi conferinţa de presă. Am fost prezent în direct la România9 emisiunea lui Ionuț Cristache de la TVR în cele două rînduri cînd conducerea PSD a schimbat premierul. De la nici un reporter trimis la fața locului, altfel spus la ușa sălii în care se desfășura ședința, n-am putut afla îna intea conferinței de presă amănunte despre cele întîmplate în ședință. Pe vremea cînd conduceam Evenimentul zilei, redactorii acreditați pe lîngă partide sau pe lîngă diferite instituții aveau datoria profesională să știe tot ce mișcă la suprafață și subteran în partidul sau instituția de care răspundeau. Cînd se întorcea de la o ședință, redactorul, gîndit de mine după modelul reporterului politic interbelic, trebuia, înainte de a se apuca de relatare, să treacă pe la mine. Nu atît pentru a mă informa ce urma să scrie, ci pentru a-mi oferi informații de culise, astfel încît eu ca director să pot pregăti ziarul pentru un eveniment important despre care colaboratorul meu aflase.

Cum reușea reporterul politic al Evenimentului zilei să pună mîna pe informații de culise, unele pe cale de a fi date publicității în chip oficial, altele păstrate în seifuri?

Pagina 1 din 2
Tag-uri: romania, cristoiuStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate