Evenimentul Zilei > Justitie > Poliția anunță destructurarea celui mai important grup infracțional. Alimenta întreaga piață de droguri din București
Poliția anunță destructurarea celui mai important grup infracțional. Alimenta întreaga piață de droguri din București

Poliția anunță destructurarea celui mai important grup infracțional. Alimenta întreaga piață de droguri din București

Cel mai important grup infracțional care alimenta piața din București cu droguri de mare risc, precum cocaină și heroină, a fost destructurat de DIICOT. Au fost reținute opt persoane, dintre care șase cetățeni români și doi albanezi.

Cu toții au fost trimiși în judecată pe 27 ianuarie pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate și spălare de bani, potrivit Poliției.

Metodele prin care acționau traficanții de droguri

Drogurile erau ascunse de aceștia în mașini modificate pentru a avea spații special amenajate pentru ele. Drogurile de mare risc erau luate în special din Olanda, dar și din Albania, de cetățenii albanezi, iar apoi erau vândute în București.

„Autovehiculele erau introduse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locurile special amenajate, în vederea disimulării drogurilor.

Locașurile în care erau introduse drogurile în vederea transporturilor nu erau accesibile decât prin intervenția într-un service auto de către personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea acestora la loc, după introducerea/scoaterea substanțelor (de exemplu, în bordul mașinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână, etc)”, se arată într-un comunicat al poliției.

Traficanții nu vindeau drogurile numai în România, ci și în Italia, Franța, Spania sau Albania. Dacă inițial mașinile erau înmatriculate pe numele lor sau al rudelor acestora, după un timp, pentru a se asigura conspirativitatea acțiunii infracționale, membrii grupării schimbau proprietarul și numerele de înmatriculare, iar în unele cazuri chiar vopseau autoturismul.

Traficanții și-au cumpărat bunuri de lux cu banii din droguri

De asemenea, potrivit poliției, sumele de bani obținute din traficul de droguri de mare risc ar fi fost investite în bunuri de lux, achiziționate pe numele altor persoane, pentru a ascunde proveniența ilicită a veniturilor.

„Prin rechizitoriu, s-a solicitat confiscarea și distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, 10.553,67 grame cocaină și 501,04 grame de heroină.

În plus, s-a solicitat confiscarea echivalentului cantității de droguri care au fost introduse în România în luna aprilie 2022, respectiv 250.000 de euro, valoare de achiziție, și un milion de euro, valoare de piață, precum și confiscarea autoturismului modificat în vederea disimulării drogurilor”, se mai arată în comunicatul Poliției Române.