De asemenea, tot vineri, Dancă a depus sesizarea PNL la sediul Avocatului Poporului.

„Cerem Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la această ordonanţă pentru că nu se justifică în niciun fel urgenţa unui astfel de act normativ şi încalcă grav prevederile Constituţiei. În Legea fundamentală preşedinţii consiliilor judeţene nu sunt autorităţi publice cu rang constituţional, nu sunt aleşi locali prevăzuţi în Constituţie. Se induce o discriminare între aleşii locali, cei care sunt votaţi pentru a face parte din consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean, o discriminare care nu are temei în Constituţie. Este aşadar o ordonanţă neconstituţională pe care Avocatul Poporului trebuie să o sesizeze la instanţa de contencios-constituţional. Aşteptăm că poate în ultimele zile de mandat ale domnului Ciorbea să îşi amintească de ce a fost numit în funcţie şi să îşi exercite atribuţiile conform Regulamentului de organizare şi funcţionare şi conform legii în baza căreia a fost numit în această funcţie", a spus liberalul, după înregistrarea sesizării.

Purtătorul de cuvânt al PNL a susţinut că „deşi Dragnea a dispărut, pesedismul nu a dispărut" şi că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, „trebuie să uite de Dragnea care este la puşcărie şi să se uite acum la popor şi să apere interesele pe care a fost numit în această funcţie”.

„Dovada cea mai evidentă că pesedismul continuă să conducă în instituţiile statului este Ordonanţa 40/2019 dată de Guvernul Dăncilă pentru modificarea modalităţii de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene şi aşteptăm ca pesedismul să dispară şi la instituţia Avocatul Poporului. Prin această Ordonanţă 40 Guvernul Dăncilă a arătat că nu a înţeles nimic din votul românilor din 26 mai, exprimat masiv împotriva ordonanţelor de urgenţă. Aceste ordonanţe nu pot avea un control de constituţionalitate decât prin intermediul Avocatului Poporului”, a completat Ionel Dancă.