Evenimentul Zilei > Politica > PMP caută viceprimar care să poată coabita cu Gabriela Firea
PMP caută viceprimar care să poată coabita cu Gabriela Firea

PMP caută viceprimar care să poată coabita cu Gabriela Firea

Mișcarea Populară pare dispusă să o lase pe Gabriela Firea să-și aleagă un viceprimar din rândul celor șase consilieri ai acestui partid

Potrivit unor surse din Partidul Mișcarea Populară, această formațiune este decisă să negocieze cu PSD pentru alegerea viitorului viceprimar al Capitalei. Aceste surse susțin că nu au existat nici un fel de discuții cu PNL și USB, celelalte două partide prezente în Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Nu există dialog cu PNL și USB

De altfel, președintele PMP București, Robert Turcescu, a declarat, în emisiunea „Evenimentul zilei”, difuzată de postul B1, că nu a avut sentimentul că liberalii și formațiunea lui Nicușor Dan ar dori să negocieze o coabitare cu PMP. „Eu n-am avut senzația că PNL dorește asta sau că USB este dispus să intre într-un dialog”, a arătat Turcescu. El a precizat că discuțiile cu Gabriela Firea au fost purtate, din partea PMP, de către Valeriu Steriu. „Doamna Firea are nevoie de un timp de gândire, să discute cu șeful ei de partid, Liviu Dragnea”, a arătat fostul candidat PMP la Primăria Capitalei.

Cei șase consilieri ai noului PMP, care a înghițit UNPR, pot decide majoritatea în CGMB. Din cei 55 de consilieri generali, Alianța PSD-UNPR obținuse 24 (din care doi erau ai UNPR), USB are 15 consilieri, PNL are opt, iar PMP și ALDE, câte patru. De la început, ALDE a votat alături de PSD, deci Firea are sprijinul a 26 de consilieri din 55. Doar cu ajutorul UNPR, Firea a reușit să-l impună în funcția de viceprimar pe Tudor Ionescu (ALDE), zis Tudy, dar acesta a demisionat. Mișcarea Populară își controlează consilierii, inclusiv pe cei proveniți din UNPR, pentru că legea prevede că, dacă sunt excluși din partid, își pierd mandatul.

Varianta UNPR, preferabilă pentru PSD

Potrivit surselor din PMP, sunt trei variante pentru postul de viceprimar, din partea PMP: Robert Turcescu, Lucian Iliescu și Gherghiceanu Florentina. Firea nu îl dorește pe Turcescu în poziția aceasta și îi reproșează atacurile din campania electorală. De altfel, și Turcescu ar prefera să nu fie asociat cu numele Gabrielei Firea și poziția de subordonat al acesteia. Lucian Iliescu, vechi membru PMP, provenit din PDL, a mai fost consilier general al Capitalei. Florentina Gherghiceanu a fost aleasă consilier pe listele PP-DD, dar, în 2014, după ordonanța care permitea migrația aleșilor locali, a trecut la UNPR. Potrivit declarațiilor de avere, ea a fost secretar al Universității de Medicină și Farmaceutică „Carol Davila”. Gherghiceanu a ocupat și funcția de șefă a tineretului PP-DD.