Evenimentul Zilei > International > Planul monstruos al lui Vladimir Putin! CIA l-a deconspirat: „E un apostol al răzbunării!”
Planul monstruos al lui Vladimir Putin! CIA l-a deconspirat: „E un apostol al răzbunării!”

Planul monstruos al lui Vladimir Putin! CIA l-a deconspirat: „E un apostol al răzbunării!”

William Burns, directorul CIA, a analizat comportamentul lui Vladimir Putin din ultima perioadă. Pentru liderul rus, dublarea efortului militar va marca cea de-a doua fază a războiului din Ucraina, care va fi și mai agresivă, spune Burns.

Șeful Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, declară că cea de-a doua fază a conflictului din Ucraina va fi și mai sângeroasă decât prima, Putin dând semne clare ale unei mentalități riscante.

O miză deosebit de importantă

„El (Putin – n.r) se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă”, a transmis William Burns, prezent fiind la un eveniment organizat de „Financial Times” la Washington, conform CNN. „Convingerile sale cu privire la Ucraina și la capacitatea reală a Rusiei de a continua să macine rezistența ucraineană nu cred că au fost încă zdruncinate, așa că miza este destul de mare”, a explicat William Burns, șeful CIA.

Liderul rus, Vladimir Putin, va deveni și mai agresiv, atrage atenția Burns, care crede că acesta vrea să obțină un progres pe front, forțând nota.

„Nu cred că Putin este descurajat în acest moment, tocmai pentru că a ridicat ștacheta atât de sus. Cred că este convins că dublând efortul de război îi poate aduce un progres pe front. A fost o eroare profundă, cea mai mare eroare a lui Putin planificarea si apoi lansarea acestei invazii și subestimarea ucrainenilor”, a mai transmis șeful CIA.

Un atac nuclear, improbabil

Despre posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone un atac nuclear tactic în Ucraina, William Burns crede că nu există suficiente dovezi care să susțină o astfel de ipoteză.

„Având în vedere genul de retorică pe care am auzit-o din partea conducerii ruse, nu putem trece ușor peste aceste posibilități”, a spus Burns, care continuă: „Într-un moment în care mizele sunt foarte mari pentru Rusia lui Putin și aceste riscuri, în această a doua fază a conflictului, sunt serioase și nu trebuie subestimate”.

Putin își ia „revanșa” față de Occident

Șeful CIA crede că Vladimir Putin are o fire vindicativă, dornică să arate Vestului că Rusia nu este capabilă să piardă în jocul puterii.

„Din multe puncte de vedere, l-am văzut întotdeauna ca pe un apostol al răzbunării, în sensul în care el, la fel ca mulți alți membri ai elitei politice din Rusia, au căpătat convingerea că Vestul a profitat de slăbiciunea istorică a Rusiei în anii 90, iar Putin era hotărât să riposteze. Apetitul său pentru risc a crescut de-a lungul anilor, pe măsură ce-și consolida puterea personală și de asemenea pe măsură ce se îngusta cercul său de consilieri. Cred că este într-o stare de spirit în care nu concepe să piardă, deci mizele rămân ridicate”, a explicat directorul CIA.

China vrea să controleze Taiwanul

Wiiliam Burns vorbește și despre statul chinez, influențat de deciziile Rusiei în dorința de a prelua controlul asupra Taiwan.

„În mod clar, conducerea chineză încearcă să analizeze cu atenție învățămintele pe care ar trebui să le tragă din Ucraina în ceea ce privește propriile ambiții în Taiwan.

Cred că determinarea lui Xi de a obține controlul asupra Taiwanului nu a fost erodată nicio clipă, dar cred că este ceva care le afectează calculele cu privire la cum și când vor face acest lucru”, a afirmat directorul CIA.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: