Evenimentul Zilei > Politica > Planul lui Grindeanu pentru a-l decapita pe Dragnea
Planul lui Grindeanu pentru a-l decapita pe Dragnea

Planul lui Grindeanu pentru a-l decapita pe Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu va forța orga nizarea unui Congres extraordinar al PSD dacă va rămâne în funcție după moțiunea de cenzură

Planul echipei Ponta – Grindeanu, aflată la Palatul Victoria, este să convingă suficient de mulți parlamentari PSDALDE să nu voteze, miercuri, moțiunea de cenzură și să se asigure, în paralel, că toate celelalte partide vor absenta la vot. PNL, USR și PMP au anunțat că nu vor vota moțiunea de cenzură, singurele necunoscute fiind UDMR și minoritățile naționale.

Dacă moțiunea de cenzură pică și premierul rămâne în funcție, acesta va merge joi, alături de Victor Ponta, la sediile PSD și ALDE, unde va negocia formarea cabinetului Grindeanu 2, din care va face parte și Partidul PRO România înființat de fostul vicepremier Daniel Constantin.

În același timp, Grindeanu va cere PSD-ului ca premierul să fie și președintele partidului, pentru ca socialdemocrații să nu mai repete actuala criză guvernamentală, iar acest lucru se poate face prin organizarea unui Congres extraordinar al partidului pentru schimbarea din funcție a actualului președinte Liviu Dragnea.

„Eu am fost șeful partidului și prim-ministru, domnul Năstase a fost șeful partidului și prim-ministru, domnul Boc a fost, probabil că domnul Orban va spune în 2020: domnule, eu vreau să fiu prim-ministru. Sistemul actual în care domnul Dragnea nu poate fi prim-ministru nu poate să funcționeze. E o regulă pentru funcționarea țării”, a explicat sfetnicul lui Grindeanu, fostul premier Victor Ponta.

Noi calcule în Parlament

DoideputațiPSDdinjudețul lui Grindeanu au anunțat ieri că nu vor vota moțiunea de cenzură, ceea ce subțiază majoritatea coaliției parlamentare. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată și Guvernul să fie automat demis, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze în favoarea acestei soluții. PSD și ALDE dețin, în acest moment, după toate reconfigurările din ultimele zile, 241 de voturi.

Liderul deputaților PSD, Marcel Ciolacu, a asigurat ieri că moțiunea de cenzură va trece cu peste 250 de voturi “pentru”, iar numărul doi din ierarhia PSD, Niculae Bădălău, a explicat că partidul a convins peste 20 de parlamentari din opoziție să susțină demiterea lui Grindeanu

Ședință de Guvern în trei

În timp ce parlamentarii vor dezbate și vor vota miercuri moțiunea de cenzură începând cu ora 11.00, premierul Sorin Grindeanu va ține la Guvern în același timp, de la ora 12.00, prima ședință după retragerea miniștrilor, spun surse guvernamentale. La ședință va participa premierul, secretarul general Victor Ponta și vicepremierul Augustin Jianu. Vor intra pe ordinea de zi “acele acte normative care trebuie adoptate fără întârziere”.