Piață imobiliară din Chișinău a explodat. Prețuri tot mai mari, cu cât se vând apartamentele

Piață imobiliară din Chișinău a explodat. Prețuri tot mai mari, cu cât se vând apartamentele Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară din capitala Republicii Moldova, Chișinău, a cunoscut o creștere semnificativă în ultima perioadă. Conform specialiștilor, prețurile vor continua să ia proporții.

Piața imobiliară de la Chișinău cunoaște o creștere spectaculoasă în ultima perioadă. Și situația pare să continue, trendul fiind unul ascendent, după cum informează specialiștii din această zonă. Pe parcursul acestui an, prețurile s-au majorat cu un procent de 5%. Iar un metru pătrat ajunge să se situeze în jurul a 1.000 de euro, într-un imobil ce a fost construit recent.

Una dintre cauzele creșterii este legată de costurile tot mai mari pe care au fost nevoiți să le suporte dezvoltatorii imobiliari. Iar aici se poate vorbi de cauză-efect, la bază stând inflația tot mai mare cu care s-a confruntat și economia Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Pixabay

„Dacă vorbim despre prețurile medii, atunci prețurile în blocuri secundare au ajuns la 850-870 de euro pentru metrul pătrat. În blocurile noi, cu varianta albă, prețul este de aproape 1.000 de euro metrul pătrat. Iar cele în bloc nou cu reparație euro este în jur de 1.200 - 1.500 de euro metru pătrat”, a explicat Victor Cernomorcenco, expert imobiliar, conform protv.md.

Piața imobiliară de la Chișinău a crescut în 2023

Taras Novitchii, un alt specialist în domeniul imobiliarelor, a explicat că sunt mai multe cauze care duc la varietatea prețurilor în momentul evaluării și vânzării unui apartament. „Contează locația, de asemenea, se ține cont, desigur, dacă blocul este dat în folosință sau nu. Dacă este apartament nou sau de pe piața secundară. Deci, factori sunt mai mulți”, a afirmat specialistul imobiliar.

„Acum, în mare parte, cumpără cetățenii Republicii Moldova. Atât cei care trăiesc în țară, cât și cei care sunt peste hotare. Au crescut vânzările și pentru cetățenii străini, inclusiv pentru ucraineni. Dar, procentul nu este atât de mare, în acest caz”, a mai explicat Taras Novitchii.

O altă cauză a creșterii prețurilor este legată de numărul mic de imobile noi ce au fost construite în ultima perioadă.

Un apartament cu 3 camere a ajuns să valoreze de la 80.000 de euro. Unul cu 2 camere, de la 60.000 de euro, iar o garsonieră - de la 40.000 de euro, conform sursei citate.