Evenimentul Zilei > Actualitate > Piata de electronice atrage lideri regionali
Piata de electronice atrage lideri regionali

Piata de electronice atrage lideri regionali

Companiile Tehnomarket sau Teknosa sunt doar cateva dintre numele interesate de prezenta pe piata retailului din Romania.

Jucatori regionali puternici si-au facut deja planurile de instalare in piata romaneasca, desi numele mari din retailul occidental de electronice si electrocasnice – asa cum sunt Mediamarket sau Mediaworld – mai asteapta inca momentul propice pentru a-si face intrarea in Romania.

Tehnomarket sau Teknosa sunt doar doi dintre jucatorii care si-au creat un brand puternic in regiune si care planuiesc sa-l aduca si in Romania, chiar de la inceputul acestui an. Cresterea competitiei se suprapune insa pe o tendinta de scadere a vanzarilor inregistrate in ultimul an si care se va mentine si in 2007, ca urmare a politicilor BNR de inasprire a conditiilor de creditare.

Fondul britanic de investitii Equest Partners, care detine 75% din actiunile retailerului Tehnomarket, va lansa anul acesta pe piata romaneasca lantul de magazine pentru produse electronice Tehnomarket Europe. Reprezentantii companiei au declarat pentru "Evenimentul zilei" ca isi vor face publica strategia de atac a pietei romanesti la inceputul lunii februarie. Pana atunci, datele despre numarul de magazine si orasele in care vor fi deschise raman confidentiale.

Cu toate acestea, reprezentantii companiei au subliniat ca investitiile vor fi de tip greenfield, si, cel putin intr-o prima etapa, nu intentioneaza sa achizitioneze unul dintre jucatorii locali. Precizarile sunt importante, mai ales ca seful Altex, Dan Ostahie, vorbea la mijlocul anului trecut despre negocierile pe care le purta cu un fond de investitii interesat de achizitii in retail.

Grupuri financiare puternice

Potrivit unor surse citate de cotidianul bulgar "Dnevnik", Equest Investments Bulgaria Ltd. – compania care detine Tehnomarket in Bulgaria si Serbia – are planuri serioase pentru piata romaneasca.

Aceasta pentru ca lansarea operatiunilor in Romania va fi urmata de listarea pe una dintre cele mai competitive piete de capital din Europa, cea londoneza, unde spera sa obtina 80 de milioane de euro.

Pe langa avantajul de a fi lider in piata bulgara – unde detin 40% in cota de piata, cu venituri de aproape 300 de milioane de euro anul trecut -, Tehnomarket este parte a unui fond de investitii puternic, cu resurse importante pentru viitoarele extinderi.

O a doua intrare de rasunet planuita pentru acest an pe piata romaneasca de retail este cea a turcilor de la Teknosa, care au achizitionat deja de la sfarsitul anului trecut reteaua de magazine de electrocasnice Cosmo.

Impactul intrarii acestui jucator pe piata va fi semnificativ, daca tinem cont de forta financiara aflata in spatele acestuia: retailerul Teknosa este detinut de holdingul Sabanci, unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Turcia.

Cum reactioneaza piata

Jucatorii romanesti din retail sunt mai degraba relaxati la gandul ca vor concura cu unul dintre aceste nume puternice din regiune. In strategiile de extindere in Balcani ale Altex, Flamingo sau Domo, Tehnomarket nu reprezenta anul trecut o bariera de netrecut. Acum, declaratiile sunt ceva mai nuantate.

Potrivit lui Dan Ostahie, proprietarul lantului de magazine Altex, concurenta va fi mai puternica pe piata din Romania, ceea ce nu ar putea decat sa urce calitatea serviciilor. Pe de alta parte, seful retailerului admite ca vanzarile au scazut usor anul trecut, tendinta ce se va mentine si anul acesta. "Mizam pe o stabilizare a pietei la orizontul anului 2010", spune Ostahie.

"Desi nu este cunoscuta pe termen scurt intrarea unor mari jucatori, probabil se va produce. De aceste schimbari vor beneficia in primul rand consumatorii. Vom fi expusi unui retail modern, cu un nivel de servicii inalt", spune si Gabriela Mandrea, directorul de marketing al Domo.

Cifre printre vecini

Tehnomarket:  

32 de magazine in Bulgaria, cota de piata de 40%. Cate trei magazine in Serbia si Macedonia. Venituri de 300 de milioane de euro anul trecut. Detinut in proportie de 75% de fondul de investitii britanic Equest Investments.

Teknosa:

140 de magazine in Turcia, lider in segmentul de retail. 2.200 de angajati. Venituri de 500 de milioane de euro anul trecut. Detinut de grupul Sabanci, care controleaza peste 70 de companii in regiune.

Statistici

Categoria de bunuri          Nr./1.000 locuitori

Aparatura audio                    686
Televizoare                            454,7
Frigidere                                307,6
Aragaze                                  293,5
Masini de spalat rufe           235,1
Aspiratoare                            182,3
Masini de cusut                       68,5

sursa: INS, 2005

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: