Un act normativ al Ministerului Muncii face discriminări între contributorii salariaţi la bugetul de pensii şi cei care obţin venituri independente.
O persoană care are exclusiv venituri din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, convenţie civilă) trebuie să cotizeze şi să muncească de trei ori mai mult decât un salariat ca să poată ieşi la pensie, potrivit revistei "Capital".
Stagiul minim de cotizare pentru pensionare anticipată va fi de 15 ani, începând din 2015, iar cel complet, de 30 de ani pentru femei şi de 35 de ani pentru bărbaţi. În aceste condiţii, conform logicii Ministerului Muncii, persoanele care vor contribui, potrivit normelor de aplicare a OUG 58/2010, la sistemul public de pensii ar trebui să muncească 45 de ani, pentru stagiul minim de cotizare, şi cel puţin 90 de ani, pentru un stagiu complet, pentru a primi pensie.
Conform normelor, stagiul de cotizare în sistemul public de pensii pentru persoanele cu venituri profesionale se stabileşte prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individuală (10,5%) şi cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locurile de muncă în condiţii normale, adică 31,8%. Practic, stagiul va fi determinat ca raport între 10,5% şi 31,8%, reprezentând aproximativ o treime din perioada de cotizare.
"Culmea acestor norme este precizarea privind stagiul de cotizare care înseamnă că Ministerul Muncii nu face altceva decât să fure. Precizarea constă în stabilirea stagiului de cotizare pe baza raportului dintre cota individuală şi cota totală de contribuţii de asigurări sociale, egal cu 0,33. Acest raport înseamnă că persoanele care realizează doar venituri din profesii independente ar reuşi să primească pensie doar dacă ar munci peste 45 de ani“, explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
"Aşa cum a fost introdus textul în actul normativ, acesta lasă loc la interpretări.", SORIN ISTRATE, managing partner Contexpert